Studiile arată că, dacă înveți să te bucuri de succes, îți dezvolți reziliența prin buna dispoziție și prin faptul că ești conștient că te afli pe drumul cel bun. Bucură-te de reușite și invită-i și pe ceilalți să ți se alăture pentru a sărbători împreună orice obiectiv ai atins. Rezervă-ți ceva timp pentru a lăsa razele soarelui să-ți mângâie pielea înainte să stabilești următoarea țintă.
Odată ce înveți o nouă abilitate sau duci la bun sfârșit o sarcină, simți o stare de satisfacție. Acest lucru se cheamă măiestrie și apare în tot felul de situații, care pot fi mai complexe sau banale. De exemplu, puteți să vă priviți nepoții aruncând din nou și din nou pietre în apă, sărind în sus de bucurie pentru cea mai lungă lansare și pentru cea mai precisă, puteți să vă bucurați și să vă admirați colegul sau colega de serviciu în momentul când are o reușită profesională, puteți să vă apreciați soțul sau soția atunci când, în viața de zi cu zi, o activitate anume îi reușește perfect. Sentimentul de măiestrie durează mai mult decât fericirea. Fericirea este privită mai degrabă ca fiind rezultatul măiestriei sau al succesului decât un obiectiv în sine.
Iată câteva ponturi pentru a reuși să te bucuri de perioadele bune și pentru a te asigura că ele îți rămân întipărite în memorie, astfel încât să devină parte din tine: felicită-te – da, ai auzit bine (nu este nicio rușine să fii mândru de tine și să-ți spui „Bravo!”); îmbunătățește-ți percepția și permite-le simțurilor tale să absoarbă toate informațiile disponibile pentru activitatea pe care o desfășori; apreciază binecuvântările din viața ta și fii recunoscător; fii realist atunci când faci comparații: mereu vor fi alții mai buni decât tine la o anumită activitate sau în privința folosirii unei abilități, așa cum și tu vei fi mai priceput decât alții în alte privințe.
De asemenea, împărtășește-le și altora reușitele tale. Nu înseamnă că te lauzi. Poți vorbi despre norocul pe care îl ai fără să pară că te dai mare. De asemenea, cei apropiați știu că te bucuri la rândul tău când afli despre norocul altora. Spune-le familiei și prietenilor când termini un proiect, când îți respecți obiectivele legate de sănătate timp de o lună întreagă sau când ești promovat la serviciu. Permite-le și lor să se bucure odată cu tine.
Profită de moment ca să construiești amintiri. Nu te grăbi să treci la următorul obiectiv sau să cauți defecte sau neajunsuri la care să lucrezi. Familiarizează-te cu succesul și observă-i toate aspectele: cum arată, cum se simte, ce gust și ce miros are, în cazul în care aceste lucruri sunt relevante. Remarcă cu adevărat momentul respectiv.
Și nu în ultimul rând, concentrează-te intens pe rezolvarea unei sarcini. Cuvântul „fluiditate” descrie sentimentul de pierdere a noțiunii timpului și a conștiinței de sine pentru a deveni una cu activitatea de care te ocupi. Persoanele creative vorbesc adesea despre fluiditate (care pentru unii înseamnă „să fii foarte concentrat”), la fel și cei care practică un sport. Reprezintă o senzație puternică, de a trăi clipa și de a fi eficient.
Psihologul și autorul Rick Hanson ne îndeamnă să-i permitem acelei părți din creierului nostru care așteaptă recompense să se simtă bine. El numește acest proces „feeding the mouse” („hrănirea șoarecelui”) și sugerează ca, în viața de zi cu zi, să profităm la maximum de fiecare ocazie pentru a ne simți „hrăniți”. Rick Hanson descrie o serie de experiențe ce răspund acestei nevoi, de la plăcerile simțurilor noastre până la atingerea obiectivelor, de la lumea naturală care ne înconjoară până la descoperirile tehnologice ale omului. În fiecare zi avem parte de lucruri bune doar dacă le observăm și le apreciem. Asigură-te că îți rezervi și tu timp pentru a fi conștient de tot ceea ce ai. Un moment bun pentru a face acest lucru este chiar înainte de culcare, sugerează Hanson. Gândește-te că ai avut destule alimente pentru a te hrăni în ziua respectivă, că ai finalizat câteva sarcini și amintește-ți de dragostea familiei și a prietenilor. Simte în profunzime toate binecuvântările prezente în viața ta.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com