Roboți creați de tineri din mai multe județe ale țării, cu multă ingeniozitate, pasiune, cunoștințe și foarte multe ore de muncă individuală și în echipă, s-au confruntat în ring, la Suceava, în cadrul unei competiții mai puțin obișnuite, care este una a viitorului și a prezentului în același timp.
Ceea ce cu puțin timp în urmă era considerat ca aparținând domeniului SF, confruntările între roboți, a devenit o realitate palpabilă și totodată o fereastră cu numeroase posibilități de evoluție în viitorul apropiat.
Roboții, creați aproape de la zero de tineri pasionați, inteligenți și foarte dezghețați, care au organizat și o competiție profesionistă la Suceava, la nivelul celor care se desfășoară, de exemplu, în America, au trebuit să facă dovada abilităților pe care le posedă, în urma programării lor, atât singuri – pe durata unei perioade de autonomie, cât și cu direcționare de la distanță, din partea echipelor care i-au creat.
Meciurile, 20 la număr, s-au dovedit a fi foarte palpitante, cu rezultate strânse și cu răsturnări de situații, cu un public foarte implicat și cu emoții trăite din plin nu doar de echipele aflate în confruntare, ci și de către cei aflați pe margine, inclusiv părinți, prieteni sau susținători.
Ineditul eveniment, la care au participat 13 echipe din șapte județe ale țării (Iași, Buzău, Neamț, Vaslui, Vrancea, Botoșani și Suceava), s-a desfășurat la finele săptămânii trecute, în sala de sport a Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava.
Competiția „Frozen Depths Meet League” a fost organizată de echipa de robotică a Colegiului, „Royal Engineers”, în colaborare cu echipele Heart of RoBots din Buzău și North East Dynamics din Dorohoi, dovedindu-se nu doar un bun prilej de a-și testa roboții, cunoștințele, ci și de a se cunoaște, a lega prietenii și a pune bazele unor colaborări ulterioare, mai ales că peste tot se pune accentul pe munca în echipă.
„ Acest eveniment nu este doar o competiție, ci o oportunitate unică pentru copii, tineri și familii de a păși în universul fascinant al STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).
Frozen Depths Meet League este despre mai mult decât roboți – este despre colaborare, inovație și curajul de a visa mai departe. Fiecare piesă construită, fiecare algoritm scris și fiecare competiție câștigată reflectă misiunea noastră: să inspirăm, să educăm și să promovăm valorile FIRST Tech Challenge”, au precizat organizatorii.
Cei care au dat curs invitației au putut vedea nu doar captivante demonstrații de robotică, inovațiile din proiectele prezentate, ci și modul în care pasiunea și tehnologia dau formă viitorului, pentru că în curând, munca lor și a celor cu pasiuni similare va avea numeroase aplicații practice în viața noastră, de la roboții industriali până la cei medicali.
Suceava a fost prezentă în competiție cu două echipe valoroase - „Royal Engineers” și „Volta Circuits”, care au obținut rezultate foarte bune.
„Ne clasăm printre cele mai bune echipe din lume, este o mare realizare pentru echipa noastră, o performanță pe care nu am mai atins-o până acum, iar toată munca depusă până acum a dus la acest rezultat.
Timp de mai multe săptămâni ne-am gândit la mai multe design-uri de robot, l-am făcut în mai multe etape, care au durat câteva luni, am avut o perioadă de asamblare și apoi cea de programare. Urmează să-i facem optimizări, mai ales la perioada de autonomie, apoi niște „cățărări”, care sperăm să iasă foarte bine”, a explicat Matei Tomniuc, liderul echipei Royal Engineers, din care fac parte și Tudor Aparaschivei, Olivia Toma, Victor Miron, Sabin Maxim, Tudor Coșoreanu, Tudor Vizitiu, Casian Hăidoaie, Daria Clucencu, Ilinca Șerban, Cristiana Huțanu, Ștefan Doroftei, Iasmina Laslovici, Alexandru Pustiu, Karina Bogdănescu și Sorin Marian.
Întreaga competiție, care a durat aproape 7 ore, cu prezentare dinamică și o organizare uimitoare, dar și cu momente distractive, a fost transmisă live și poate fi urmărită la adresa https://www.youtube.com/live/f84P9V8o8Qc.