Începând de anul viitor, documentațiile de urbanism pentru autorizarea de noi construcții, modificarea celor existente sau realizarea unor investiții care pot avea impact la nivelul calității vieții sucevenilor vor fi trecute prin ”furcile caudine” ale Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, precum și ale Comisiei Operative de Urbanism și ale Comisiei de Estetică Urbană.
Înființarea celor trei comisii cu atribuții pe linie de Urbanism – prima principală și celelalte două ca substructuri - a fost aprobată în ședința de Consiliu Local Suceava de la finele lunii decembrie, în baza unui proiect inițiat de primarul Vasile Rîmbu.
Prezentarea proiectului a fost făcută de consilierul local Beniamin Atodiresei, arhitect, care a contribuit la realizarea acestuia, precum și la Regulamentul de Organizare și Funcționare a comisiilor.
Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) are în componență opt arhitecți: Vasile Ciprian Hison, Florin Andrei Manole, Alexandru Oltean, Ovidiu Cristian Istrati, Marian Sebastian Adamovici, Daniel Eugen Șoltuzu, Doru Ghiocel Olaș și Tudor George Andriu, arhitectul-șef al județului.
Cel de-al 9-lea membru este directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură, Daniela Sorina Sfecliș.
Comisia va mai avea și patru supleanți: arhitecții Roxana Doina Andrieș, Corina Monica Roncea și Georgiana Larisa Popa, Elena Alexandra Duduman - consilier superior la Direcția Județeană pentru Cultură.
Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului-șef) va fi coordonată de primarul Vasile Rîmbu sau de viceprimarul Dan Ioan Cușnir.
CTATU are în componență două substructuri:
- Comisia Operativă de Urbanism (COU)
- Comisia de Estetică Urbană (CEU).
Comisia Operativă de Urbanism va avea în componență patru arhitecți: Ovidiu Cristian Istrati, Florin Andrei Manole, Vasile Ciprian Hison și Marian Sebastian Adamovici.
Comisia de Estetică Urbană va fi formată din arhitecții Doru Ghiocel Olaș, Daniel Eugen Șoltuzu, Alexandru Oltean și Ilie Constantin Dan Prelipceanu.
Activitatea CTATU se va desfășura în ședințe lunare sau mai des, în funcție de volumul de lucru, la convocarea secretariatului din subordinea arhitectului-șef al Primăriei Suceava.
Pentru a se întruni condițiile minime de fundamentare tehnică a unei documentații este necesară exprimarea a minimum 5 voturi favorabile.
În baza fundamentării tehnice a CTATU se întocmește avizul arhitectului-șef, care poate fi favorabil, nefavorabil sau favorabil cu condiționări.