Valorile sunt principiile călăuzitoare care s-au dezvoltat de-a lungul vieții și care stau la baza modului în care trăim și muncim. Ele ne ajută să ne alegem prioritățile și ne arată dacă lucrurile din existența noastră decurg conform propriilor așteptări. Persoanele al căror comportament se potrivește cu valorile pe care le au sunt caracterizate de integritate și probabil că simt că duc o viață bună. Dar dacă stilul nostru de a trăi nu se potrivește cu valorile personale, lucrurile par a fi greșite. Astfel iau naștere sentimente de nemulțumire profundă, motiv pentru care este esențial să ne identificăm foarte clar valorile.
Ele ne ajută să luăm decizii, ne semnalează când ar trebui să ne menținem punctul de vedere și cum să ne alegem prietenii. Valorile reprezintă baza puternică pe care ne sprijinim ca să putem face față lumii. Acestea se pot schimba de-a lungul vieții, pe măsură ce învățăm lucruri noi sau trecem prin situații diferite.
De cele mai multe ori nu suntem conștienți de propriile valori. Exact ca în cazul convingerilor, le percepem de parcă așa ar trebui să fie lucrurile. Există două motive pentru a ne da seama mai clar care sunt valorile noastre: ele ne întăresc în toate modurile menționate mai sus, cu scopul de a înțelege ceea ce ne ghidează; de asemenea, putem fi mai îngăduitori cu alte persoane dacă reușim să acceptăm că s-ar putea să aibă valori diferite decât ale noastre.
Când îți definești valorile personale, descoperi ce este cu adevărat important pentru tine. O modalitate bună prin care să începi să faci asta este să-ți analizezi viața până în prezent. Astfel, îți dai seama de clipele în care te-ai simțit foarte bine și ai fost extrem de încrezător în propriile alegeri. Gândește-te la fiecare dintre următoarele întrebări și încearcă să dai un răspuns „din inimă”. Ia în considerare atât cariera, cât și viața personală pentru a oferi un răspuns echilibrat.
Când simți că ești sincer față de tine însuți? Când simți cu adevărat că ești în cea mai bună formă? Când ai fost cel mai fericit? Ce făceai? Cu cine erai? Ce alți factori au contribuit la starea de fericire? Când te-ai simțit mândru de tine? Care a fost motivul? Au fost și alți oameni mândri de persoana ta? Când te-ai simțit cel mai împlinit și mulțumit? În ce fel a reușit această experiență să-i dea sens vieții tale? Ce nevoie sau dorință ți s-a îndeplinit? Cât de însemnat a fost acest lucru?
Bazându-te pe sentimentele tale de integritate, bucurie, mândrie și împlinire, alege care sunt pentru tine valorile principale. Poți să scurtezi lista și să te limitezi doar la trei? Este într-adevăr o provocare, dar nu este nicio problemă dacă îți rezervi timp ca să te gândești pe îndelete la răspunsurile tale. Valorile personale sunt esențiale pentru cine ești acum și pentru persoana care vrei să devii.
Unele decizii presupun să alegi ceea ce prețuiești cel mai mult, poate chiar să pui în balanță două valori la fel de importante pentru tine. Atunci când ai mai multe opțiuni sau când simți presiune din partea altora ca să urmezi un anumit plan de acțiune, este util și reconfortant să te bazezi pe propriile valori pentru îndrumare. O modalitate prin care să verifici dacă îți respecți valorile este să analizezi cum îți petreci timpul.
Găsește-ți puțin timp pentru a întocmi două liste. Mai întâi notează toate lucrurile pe care le faci, începând cu cele care durează cel mai mult. Pentru unele persoane acestea au legătură cu munca, fie în afara locuinței, fie având grijă de copii sau făcând alte activități în gospodărie, dar tu poți să le separi pe diverse categorii. Adaugă pe listă absolut toate preocupările tale, inclusiv pe cele ocazionale, ținând cont de timpul petrecut pentru fiecare în parte. Aceasta va fi lista ta cu activități.
Apoi, pe o altă foaie de hârtie notează lucrurile de care îți pasă, începând cu cele la care ții cel mai mult. Mulți trec în fruntea listei familia. Încearcă să fii exact. Concepte precum „pace”, „adevăr” și tot așa este posibil să nu dezvăluie atât de multe informații pe cât este nevoie pentru un astfel de exercițiu. Aceasta va fi lista ta cu valori.
Compară cele două liste. Acorzi un timp considerabil și cea mai mare atenție lucrurilor la care ții cel mai mult? De ce? Dacă sănătatea fizică este o prioritate pentru tine, dar nu faci deloc sport sau nu te hrănești sănătos, atunci oare respecți valorile pe care le ai? Dacă familia este pe primul loc pe lista ta de valori, îi acorzi timpul pe care simți că îl merită sau faci lucrurile de care are nevoie? Poate că timpul mult petrecut la serviciu este în beneficiul familiei, dar mai sunt oare și alte moduri prin care să arăți că-ți pasă de membrii ei?
Analizează cu atenție ambele liste și vezi ce schimbări poți să faci când vine vorba despre modul în care îți petreci timpul, astfel încât să-ți reflecte cu mai multă precizie valorile. Spre exemplu, dacă pe lista ta de valori se găsesc aspecte precum „dreptatea socială” sau „protecția mediului înconjurător”, gândește-te serios dacă nu ar fi o idee bună să te alături unei organizații care ia măsuri în acest sens.
Discută cu cineva de încredere despre valorile tale și roagă-l să-ți împărtășească părerea sa despre tine.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com