vineri, 20 dec 2024 - Anul XXIX, nr. 300 (8829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Realizare

Adelina, în vârstă de 12 ani, este prima pacientă a Centrului antidiabetic județean Suceava căreia i s-a montat un dispozitiv tip pancreas artificial

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Echipa medicală formată din doctorii diabetologi Claudiu Cobuz, Ramona Caziuc, Corina Lazăr, Simona Clus, Cristina Chitan, asistenți educatori și psiholog a efectuat, în această săptămână, în premieră pentru Centrul Antidiabetic de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan ce Nou” din Suceava, montarea unei pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei. Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, și coordonatorul centrului, șeful secției Diabet, lector univ. dr. Claudiu Cobuz, au transmis că este vorba despre un dispozitiv medical de top care funcționează ca un pancreas artificial.

„Tratamentul cu pompă de insulină augmentată cu senzor de glicemie și funcționare semiautonomă este în momentul de față cea mai avansată modalitate de tratament în diabetul zaharat tip 1, reușind apropierea semnificativă a glicemiilor de valorile omului sănătos. În același timp, această tehnologie permite pacientului o viață mult mai liberă și mai activă, cu mai mult timp petrecut în intervalul glicemic ideal”, se arată în comunicatul transmis de spital.

Concret, o astfel de pompă primește informațiile de la un senzor de glicemie și, în funcție de tipul de dispozitiv, poate sista automat infuzia cu insulină, poate reduce sau crește rata infuziei, sau chiar administra bolusuri insulinice de corecție, fără a fi nevoie ca pacientul să dea o comandă specifică în acest sens.

Primul pacient care a primit această pompă avansată de insulină este Adelina, o adolescentă în vârstă de 12 ani, care de 7 ani are diabet zaharat tip 1. Dr. Cobuz a explicat că utilizarea dispozitivului medical menționat îi oferă adolescentei șansa de a personaliza țintele glicemice în funcție de situațiile din viața reală, care pot duce la rezultate glicemice aproape similare cu ale copiilor sănătoși. „Pentru Adelina, la fel ca și pentru alți tineri cu diabet zaharat tip 1 și familiile lor, mai mult decât diagnosticul în sine, reprezintă un șoc volumul mare de informații pe care trebuia să-l asimileze foarte rapid. O persoană cu diabet zaharat tip 1, din prima zi de diagnostic până în ultima zi de viață are același tratament: insulina. Acest fapt reprezintă o provocare. Tratamentul diabetului zaharat este complex, cu necesitatea unor schimbări semnificative asupra stilului de viață. Autocontrolul de succes reușește adaptarea diabetului pentru a se potrivi stilului de viață al pacientului și nu adaptarea stilului de viață pentru a se potrivi diabetului”, a arătat dr. Cobuz.

„Vis implinit! Se pare că în ultimul an am fost cuminte, la fel ca și în ceilalți 7 ani de diabet zaharat, și Moșul a venit mai repede la mine. Bucuria vine din lucruri făcute cu dragoste, iar pe această cale adresez mulțumiri întregului colectiv al Ambulatoriului de diabet zaharat de la Spitalul Județean Suceava pentru sfaturile, înțelegerea și empatia de care au dat dovadă în toți acești ani! Le urez tuturor sănătate, bucurii mulțumiri sufletești și sărbători binecuvântate!”, este declarația Adelinei.

Dr. Cobuz a subliniat implicarea conducerii spitalului în asigurarea „standardului de calitate cel mai înalt cu privire la îngrijirea pacienților cu diabet zaharat”. Dr. Cobuz s-a referit la includerea recentă a spitalului în programul de inițiere al acestor dispozitive, atragerea de fonduri în cadrul programului național de diabet zaharat derulat de CAS, dotările existente, dar și expertiza medicilor diabetologi, dobândită prin cursuri de perfecționare continuă. „Unitatea noastră sanitară este printre puținele care derulează programele complete pentru pacienții cu diabet zaharat, comparativ cu centrele universitare consacrate. De la aprobarea sa, în aprilie 2023, în Statele Unite, peste 7.000 de persoane au avut posibilitatea de a utiliza sistemul de pompă de insulină cu buclă închisă. În România, prin programul național de diabet zaharat, 35 pacienți utilizează acest tip de pompă. La Suceava, luna aceasta s-au mai achiziționat încă două dispozitive, la prețul de achiziție de aproximativ 27.000 lei bucata, pentru următorii pacienți aflați pe lista de așteptare”, se precizează în comunicatul transmis de spital.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adelina, în vârstă de 12 ani, este prima pacientă a Centrului antidiabetic județean Suceava căreia i s-a montat un dispozitiv tip pancreas artificial.
 Vizualizări articol: 586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Adelina, în vârstă de 12 ani, este prima pacientă a Centrului antidiabetic județean Suceava căreia i s-a montat un dispozitiv tip pancreas artificial5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei