Trei elevi din județ și profesorii care i-au pregătit au fost premiați marți, 17 decembrie, de ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul unei ample festivități organizate pentru evidențierea olimpicilor români care s-au remarcat la olimpiadele internaţionale.
Din județ, au fost premiați cu diplome de excelență și bani următorii elevi suceveni, olimpici internaționali, și profesorii:
- Teodor Cârloanță, medaliat cu bronz la Olimpiada Internațională de Biologie, desfășurată în Astana, Kazahstan, pregătit de prof. Daniela Zancu. Teodor a absolvit în acest an Colegiul „Dragoș Vodă” Câmpulung, actualmente fiind student la UMF „Carol Davila” București;
- Darius Curuț, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, laureat cu mențiune la etapa internațională a Olimpiadei de Literatură și Limbă Polonă de la Varșovia, pregătit de prof. Teresa Biala;
- Rafael Marculeac, laureat cu mențiune la etapa internațională a Olimpiadei de Literatură și Limbă Polonă de la Varșovia, pregătit de prof. Anetta Buzuka. Rafael a absolvit Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, iar în prezent este student la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava.
Sucevenii au fost însoțiți de prof. Cristina Tudor, director adjunct al colegiului humorean.
În debutul festivității găzduite de Palatul Copiilor Suceava, Ligia Deca, ministrul Educației, le-a transmis olimpicilor: „Felicitări olimpicilor internaționali ai României, ce au adus țării noastre peste 200 de medalii în ultimul an! Astăzi, Ministerul Educației premiază peste 170 de elevi din 72 de unități de învățământ preuniversitar de stat și private, din 33 de județe și Municipiul București, și peste 190 de profesori care i-au pregătit.
Ministerul Educației susține performanța. Și nu doar prin ceremonia de astăzi, ci prin demersuri constante. Câteva dintre ele: burse de excelență olimpică în timpul liceului, burse internaționale pe care tinerii le primesc în facultate, dacă au obținut pe parcursul liceului premii la Olimpiadele internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Avem și o premieră în România - profesorii care pregătesc olimpici vor fi remunerați.
Trăim vremuri în care se discută mult despre importanța apartenenței la valorile europene și inclusiv despre valoarea adevărului științific. Acești copii atât de valoroși pot fi ambasadori ai științei în comunitățile din care fac parte, pentru că sunt cei mai în măsură să facă asta printre colegii lor. Sper să fie conștienți de puterea pe care o au de a schimba lumea și de faptul că sunt o sursă de inspirație pentru noi toți!”.