Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 dec 2024 - Anul XXIX, nr. 298 (8827)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7452 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situație

Cel puțin 460 de clădiri publice - de comerț, de învățământ, sanitare, de cultură, de cult, de turism funcționează fără autorizație de securitate la incendiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Școli, grădinițe, spații medicale, unități turistice etc. abia construite, unele cu fonduri europene sau guvernamentale, ajung în situația de a nu primi autorizație de securitate la incendii de la pompieri din cauză că la verificările efectuate în vederea autorizării se constată neconformități. Astfel, la clădiri care tocmai au fost finalizate trebuie făcute noi intervenții, ceea ce întârzie darea lor în folosință uneori chiar cu luni de zile.

Am solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava să ne comunice care sunt cele mai frecvente neconformități pe care le-au constatat la investițiile noi și ce măsuri pot fi luate pentru evitarea unor astfel de situații.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt.col. Alin Găleată, a declarat că este vorba despre nerespectarea sau omiterea de către executanții lucrărilor a unor măsuri prevăzute în avizul de securitate la incendiu emis de ISU, document care a stat la baza emiterii autorizației de construire.

De asemenea, o altă abatere care conduce la neautorizare este subdimensionarea instalațiilor cu rol în asigurarea cerinței fundamentale „securitate la incendiu”, încă din faza de proiectare, urmând ca la finalizarea investiției să se constate neconformitatea cu normele tehnice în vigoare.

Lt.col. Alin Găleată a precizat că, potrivit legislației în vigoare, pentru obținerea avizului de securitate la incendiu nu se verifică/ solicită piesele desenate pentru instalațiile care asigură securitatea la incendiu, iar răspunderea pentru soluțiile adoptate revine proiectanților și verificatorilor de proiecte.

În ceea ce privește identificarea soluțiilor pentru preîntâmpinarea unor eventuale neconformități la momentul finalizării investiției, purtătorul de cuvânt al ISU a subliniat că acestea „nu intră în apanajul instituției noastre”, obligațiile privind asigurarea respectării cerinței „securitate la incendiu” revenind celor responsabili de lucrări, respectiv executanți, consultanți, supervizori, proiectanți, verificatori de proiecte atestați, experți tehnici atestați, responsabili tehnici cu execuția autorizați, diriginți de șantier autorizați, producători/fabricanți de produse pentru construcții, reprezentanți legali ai acestora, importatori, distribuitori de produse pentru construcții, organisme de evaluare și verificare a constanței performanței produselor pentru construcții, organisme de evaluare tehnică europeană în construcții, organisme elaboratoare de agremente tehnice în construcții, laboratoare de analize și încercări în construcții etc.

 

Funcționarea unităților fără autorizație de securitate la incendiu se sancționează cu amendă de la 20.000 – 50.000 de lei

La acest moment, în baza de date a ISU Suceava sunt 460 de unități de comerț, de învățământ, sanitare, de asistență socială, de cultură, de cult și de turism înregistrate că nu au autorizație de securitate la incendiu (ASI).

Datele furnizate de lt.col. Găleată arată că la unități de comerț au fost identificate 1.885 de clădiri, din care 401 dețin ASI, 35 sunt fără ASI și 1.449 nu se încadrează; la unități de învățământ, din 866 de clădiri din care 257 au ASI, 197 sunt fără ASI și 412 nu se încadrează.

La unități sanitare, au fost identificate 51 de clădiri din care 18 dețin ASI, 7 fără ASI și 26 nu se încadrează; unități de asistență socială: 96 clădiri, din care 57 dețin ASI, 9 nu au ASI și 30 nu se încadrează.

La secțiunea unități de cultură, au fost identificate 245 de clădiri (inclusiv cămine culturale) din care 22 au ASI, 6 sunt fără și 217 nu se încadrează.

Dintre cele 770 de clădiri ale unităților de cult identificate, 112 dețin ASI, 29 nu au ASI și 629 nu se încadrează.

În ceea ce privește unitățile de turism, au fost identificate 1.255 de clădiri, din care 113 dețin ASI, 177 sunt fără ASI și 965 nu se încadrează.

„Situația este într-o continuă dinamică, factorii determinanții fiind construcții noi apărute despre care nu deținem informațiile necesare, construcții care au suferit modificări structurale, extinderi, schimbări de destinație și nu au solicitat evaluarea sau reevaluarea conformității, capacitatea limitată de verificare în teren datorită volumului mare de activități, lipsa unui sistem unitar digitalizat - evidențele sunt gestionate separat de către primării, ISU și alte autorități locale, ceea ce duce la discrepanțe între date”, a afirmat Alin Găleată.

Acesta a mai spus că obligația de a solicita şi a obține avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu și de a asigura respectarea condiţiilor care au stat la baza eliberării acestora revine administratorului sau conducătorului instituției.

Funcționarea unităților fără autorizație de securitate la incendiu se sancționează cu amendă de la 20.000 – 50.000 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel puțin 460 de clădiri publice - de comerț, de învățământ, sanitare, de cultură, de cult, de turism funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.
 Vizualizări articol: 97 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel puțin 460 de clădiri publice - de comerț, de învățământ, sanitare, de cultură, de cult, de turism funcționează fără autorizație de securitate la incendiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei