La Căminul Cultural din Hănțești va avea loc astăzi, 17 decembrie2024, la ora 11:00, a VI-a edițieacelui mai mare Festival-concurs dedicat tradițiilor și obiceiurilor în rândul elevilordin județul Suceava, intitulat „Moșteniri din străbuni în Valea Siretului”.
Competițiava reuni sute de elevi din zeci de școli, într-o demonstrație autentică de datini și obiceiuri de iarnă, transmise din generație în generație.
Directorul Festivalului„Moșteniri din străbuni în Valea Siretului”, prof. Sergiu Andrei Asăvoaie, a subliniat importanța păstrării obiceiurilor locale:„Continuăm o tradiție frumoasă aici, la Hănțești, adunând colindători și urători din întreg județul, dar și din Ucraina, din localitatea Voloca. Anul acesta, sute de elevi vor participa cu momente autentice și deosebit de frumoase. Invităm iubitorii de tradiții să ni se alăture, pentru că îi așteaptă multe surprize”.
Tradiții și obiceiuri din țară și din regiunea Cernăuți
Festivalul-concurs aduce în prim-plan elevi din județele Suceava și Botoșani, dar și din localitatea Voloca, regiunea Cernăuți, Ucraina. Concurenții vor prezenta colinde tradiționale și obiceiuri de Anul Nou, specifice comunităților pe care le reprezintă. Localități precum Hănțești, Verești, Suceava, Zamostea, Adâncata, Dărmănești, Bucecea, Vicovu de Sus, Păltinoasa, Zvoriștea, Șerbănești, Buda, Băișești și Cornu Luncii vor fi reprezentate prin momente folclorice autentice.
Juriu de specialitate
Organizatorii au transmis că momentele artistice prezentate de concurenți vor fi evaluatede un juriu format din experți, juriu din care fac parte: prof.Luminița Demianic, vicepreședintele Societății Muzicienilor Români „Armonia” din Cernăuți,și prof. Elena Pătrăucean, specialist în muzică și absolventă a Universității de Arte „George Enescu” din Iași.
Prezentarea evenimentului va fi asigurată de jurnalista Mihaela Bârsan, iar festivalul este organizat de Școala Gimnazială „Mihai Halunga” din Hănțești, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria și Consiliul Local al comunei Hănțești, Liceul Voloca din Ucraina și Societatea Muzicienilor Români „Armonia” din Cernăuți.
Publicul este așteptat în număr mare la festival
La un astfel de eveniment de suflet pentru iubitorii de tradiții, după cum spun organizatorii, publicul este așteptat să participe într-un număr cât mai mare,pentru a se bucura de spectacolul tradițiilor autentice și al surprizelor pregătite cu grijă.
Prezentatoarea evenimentului, Mihaela Bârsan, inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, a spus că este alături de organizatorii festivalului încă de la debut și a văzut cât de frumos a crescut, devenind cel mai mare festival de profil dedicat elevilor din județul Suceava, la care mai participă elevi din județul Botoșani, dar și din regiunea Voloca, Ucraina. „Domnul director Andrei Sergiu Asăvoaie, alături de doamnele profesoare Gabriela Prepeliță, Iuliana Colbu și domnul învățător Dumitru Pînzaru formează echipă extraordinară, căreia i se datorează succesul și amploarea deosebită a evenimentului. Sunt multe momente deosebite în program, pe care trebuie să le vedeți, așa că vă așteptăm cu tot dragul la Festivalul-concurs dedicat tradițiilor și obiceiurilor în rândul elevilordin județul Suceava<Moșteniri din străbuni în Valea Siretului>”.