Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 dec 2024 - Anul XXIX, nr. 296 (8825)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9732 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7413 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Exerciții prin care ne eliberăm de stres

Pe tot parcursul zilei, mușchii acumulează tensiune și nu o eliberează prin somnul de noapte. Este nevoie de atenție conștientă pentru a ne relaxa pe deplin și a ne elibera de stres.

O modalitate prin care poți să faci acest lucru constă în a te folosi de relaxarea progresivă a mușchilor, încordând și relaxând pe rând fiecare grupă de mușchi, ceea ce durează aproximativ 15 minute. Ideea care stă la baza metodei propuse este că mușchii recunosc diferența dintre încordarea activă și relaxare și vor continua să se relaxeze chiar și după ce îți îndrepți atenția către altă grupă musculară. Un corp relaxat și eliberat de stres înseamnă o minte relaxată.

Mai întâi de toate, alege un loc comod unde să te așezi și un moment în care știi că nu vei fi deranjat. Închide-ți telefonul și asigură-te că îmbrăcămintea pe care o porți este largă și confortabilă, că te simți bine și că nu îți este frig sau cald. Respiră ușor de câteva ori: inspiră, ține-ți respirația timp de 1-2 secunde, apoi expiră. Acum îndreaptă-ți atenția către o mână. Strânge-o în pumn și observă tensiunea care s-a creat. Ține pumnul strâns până numeri la 5. Dă-i drumul și simte cum mâna se relaxează timp de 10-15 secunde, apoi repetă exercițiul: strânge pumnul, observă senzația pe care o ai, desfă pumnul și lasă mâna să se relaxeze. Continuă astfel și cu restul corpului. Brațul se încordează dacă aduci mâna până la umăr sau dacă îl întinzi rigid. Picioarele se încordează dacă apeși tare călcâiele pe podea sau pe pat, în cazul în care stai întins, îndreptând degetele de la picioare sau orientându-le spre fața ta. Abdomenul poate fi tras înăuntru sau împins în afară. Cred că acum înțelegi care este ideea de bază. Încearcă să lucrezi astfel cu corpul tău. Dacă îți pierzi atenția, revino la grupa musculară la care lucrai și concentrează-te pe senzația ce se creează atunci când te încordezi și te relaxezi. Pentru acest tip de relaxare există instrucțiuni și pe internet sau te poți înregistra singur cu ajutorul telefonului ori pe un alt dispozitiv. Sau, dacă preferi, roagă un prieten cu o voce plăcută să te ghideze în timpul efectuării exercițiului.

Fiecare se relaxează și se eliberează de stres în felul său. Unele persoane preferă instrucțiunile audio, iar aici există mai multe variante pentru care să optezi. Pe lângă metoda descrisă mai sus, unii terapeuți te invită să te gândești la fiecare parte a corpului, să slăbești și să relaxezi fiecare grupă de mușchi fără a te încorda, alții te ajută să vizualizezi procesul prin faptul că descriu un loc sigur și relaxant sau o activitate plăcută, precum plimbarea pe plajă sau prin pădure, în timp ce alții îți pun o muzică liniștitoare.

Unele persoane reușesc să mediteze, stând liniștite și golindu-și mintea de gânduri și de griji. Acest lucru devine mai ușor odată ce înțelegi că este o caracteristică a creierului să se mențină preocupat făcând tot felul de legături. În loc să te critici pentru că nu reușești să-ți oprești gândurile, încearcă să le analizezi cu mult calm și să le dai un nume: „îngrijorare”, „amintire”, „planificare”. Unii instructori de meditație sugerează că ar trebui să te raportezi la gânduri ca la niște nori de pe cer: norii vin și pleacă, dar cerul rămâne la fel. O altă imagine utilă este să vezi gândurile ca pe niște mașini aflate pe o autostradă: dacă sari în fața lor în încercarea de a le opri, îți pui viața în pericol, dar dacă stai pe margine să le privești și să le identifici sau să le numești într-un fel – spre exemplu: „Ah, uite, o Toyota albastră, un Sedan galben...” –, atunci te relaxezi. Cea mai bună metodă dintre toate este practicarea Rugăciunii Inimii, și anume „Doamne, Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!”. Această rugăciune, practicată zilnic cu perseverență, poate aduce beneficii uriașe în eliberarea de stres, elevarea gândurilor și a emoțiilor și în vindecarea bolilor. Ea poate fi practicată în orice moment al zilei. Pentru a învăța corect practicarea acestei rugăciuni și a progresa prin diferitele etape ale practicii vă recomandăm să apelați la duhovnicii experimentați de la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț.

Cei care se relaxează și se eliberează de stres în mod activ au nevoie să se concentreze mai mult pe activitate și tind să le aprecieze mai mult pe cele de tip complex. Se poate ca activități precum înotul, alergatul și treburile casnice, cum ar fi gătitul, curățenia și grădinăritul, să acopere nevoia aceasta, pentru că ele pot fi făcute într-un mod relaxat. Concentrează-te pe activitatea în sine fără să te grăbești și lasă deoparte orice gând referitor la rezultat. Dacă te ocupi de câte o activitate pe rând, fără să te gândești dinainte la următoarea sarcină, ți se va părea foarte relaxant.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Exerciții prin care ne eliberăm de stres.
 Vizualizări articol: 2002 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Exerciții prin care ne eliberăm de stres5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei