220 de colindători, în special copii și tineri din întreg județul Suceava, îmbrăcați în costume populare, au participat luni, 9 decembrie 2024, la Concertul extraordinar „Colinde”, ediția a XVI-a, organizat de Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”. Evenimentul s-a desfășurat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava și s-a bucurat de aprecierea publicului.
Pr.Justinian-Remus A. Cojocar, președintele Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei” și coordonatorul Asociației Tinerilor Ortodocși Suceava (ATOS), a spus că „an de an, în jurul datei de 13 decembrie, sărbătoarea Sfântului Dosoftei, Mitropolitul cărturar al Moldovei din secolului al XVII-lea, are loc și tradiționalul Concert de Colinde. Anul acesta se împlinesc 400 de ani de la nașterea acestui strălucit ierarh sucevean”.
Publicul (intrarea la spectacol a fost liberă) a ascultat colinde tradiționale, unele foarte vechi („păstrate din moși-strămoși, de la vatra sobei, de la șezători, de la fereastra țăranului cântate”) și a aplaudat micii și marii artiști care au vestit Nașterea Mântuitorului.
Au concertat grupurile folclorice: „Țărăncuțele din Jahalia”, „Flori de măr” din Râșca, „Copcilele de la Calafindești”, „Obcina Stânișoarei” de la Mălini, „Dor” din Moara, Ansamblul studențesc „Arcanul” al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, „Străjerii din Bucșoaia” (ATOS Bucșoaia) și Corul tinerilor Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS).
În concert au evoluat și Călin Brăteanu, artist popular, directorul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava, din cadrul Centrului Cultural „Bucovina”, împreună cu „fluierașul Vasile Ungureanu, din Mălini, tezaur uman viu al Patrimoniului UNESCO”.
Un moment deosebit din spectacol a fost și Gala Tinerilor Voluntari ATOS - 2024. Au fost evidențiați tinerii voluntari care s-au implicat în proiectele și activitățile Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS). Tot luni, în cadrul aceluiași eveniment, a avut loc și „Sărbătoarea Bunicilor”, ediția a II-a. Tinerii și copiii și-au exprimat prețuirea și dragostea lor pentru bunici și străbunici. „Mulțumim Bunului Dumnezeu că am ajuns cu sănătate să organizăm a șaisprezecea ediție a extraordinarului Concert de Colinde. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și încredere. Mulțumim maestrului Călin Brăteanu pentru ajutorul oferit în organizarea evenimentului. Mulțumim tuturor prietenilor asociației noastre pentru tot sprijinul, în special oamenilor de bine de la SAVCOM, care au oferit toate darurile pentru colindători. Mulțumim tuturor celor care au colindat și au fost cu noi. Au făcut eforturi mari s-ajungă, prin zăpadă și cu drumul greu. Slavă lui Dumnezeu pentru toate”, a transmis, la final, pr. Justinian-Remus A. Cojocar.