Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranță Alimentară (DSVSA) Suceava a transmis un avertisment care vizează crescătorii de oi din județ, având în vedere cele trei focare de scrapie care au fost înregistrate în acest an în județ, la Todirești, Moara și Solca.
Scrapia este o boală contagioasă letală, care nu omoară toate efectivele, dar le degradează degenerativ, cu mari pagube materiale pentru proprietari.
În multe situații, s-a ajuns ca toate animalele din exploatație să fie duse la abator.
Boala este produsă de un agent infecțios (prion), care pare că se transmite cel mai ușor de la oaie la miel, în timpul perioadei de gestație și în perioada de la fătare până la înțărcare.
După cum a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, crescătorii de oi care înțeleg această problemă la dimensiunea ei reală au totuși posibilitatea de a se pune la adăpost.
Statistic, aproximativ jumătate dintre berbeci au o genă rezistentă, alela ARR, la acest agent infecțios. Așadar, la achiziționarea de berbeci noi în exploatație, crescătorul poate cumpăra doar berbecii care au această genă rezistentă, în urma unui test de genotipare.
Un astfel de test este esențial mai ales acum, când mulți crescători de oi din România fac sau se pregătesc de exporturi de ovine în mai multe țări.
Scrapia este cunoscută în lume de peste 200 de ani, dar în România este prezentă numai din anul 2002, când a fost confirmată prima dată oficial.
Boala, odată apărută la un animal dintr-o turmă, impune aplicarea unor măsuri de control și eradicare ce vor afecta toate ovinele și caprinele.
Colaborarea cu medicul veterinar și cu autoritatea veterinară este esențială și în cazul acestei boli.