Atenția, recunoștința, compasiunea și starea de trezire a conștiinței vor crea în mod natural legături cu prezentul, cu natura și cu ceilalți din jur.
Conexiunea cu natura se simte cel mai bine într-un mediu natural: o plimbare prin grădină, prin parc, pe un deal sau pe o plajă. Așază-te sub un copac și privește în sus, printre crengile lui, sau observă cum se mișcă norii pe cer. Câteva momente petrecute astfel îți aduc foarte multă liniște. Dacă ai șansa să petreci o zi întreagă în mijlocul naturii, poate într-o drumeție, vei vedea că stresul va dispărea.
Animalele ne învață cum să trăim în prezent și cum să ne relaxăm cu adevărat între activități. Păsările din grădină sau din pădure ne vrăjesc cu mișcările lor grațioase, cu ciripitul minunat și cu capacitatea de a zbura, una demnă de invidiat.
Animalele domestice duc o viață socială pe care este fascinant să o observi. Este, de asemenea, foarte relaxant să privești mișcările peștilor dintr-un acvariu sau dintr-un iaz. Găsirea unei modalități de conexiune cu natura ne reamintește că aparținem acestei lumi naturale, în care procesele funcționează așa cum trebuie, și că ciclul vieții continuă, indiferent dacă ne facem sau nu griji și ne zbatem. Sentimentul că facem parte din ceva mai mare decât noi poate fi, în mod miraculos, o experiență profund spirituală. Ne poate liniști și alina foarte simplu în fiecare zi.
Conectarea noastră cu alte ființe umane este esențială, deoarece suntem niște creaturi sociale al căror creier s-a dezvoltat pentru a interacționa și pentru a-și aminti de ceilalți, memorând detaliile lor personale și alte relații. Întâlnirile cu persoane noi sunt o modalitate de a ține creierul activ, prevenind astfel demența.
Pentru a stabili legături cu cei din jurul nostru trebuie să intrăm în vorbă cu ei. Putem face acest lucru salutându-i pe oamenii pe care îi vedem zilnic și schimbând câteva vorbe cu ei. Un comentariu despre vreme cât timp ești la casa de marcat este un mod foarte simplu de a găsi un subiect comun, fiindcă toți simțim același lucru: „Cam frig, nu-i așa?” sau „Credeți că va ploua?” Este ceva banal, dar prietenos.
Pentru a face ca relația cu cineva să fie și mai strânsă, încearcă să-ți amintești detalii despre persoanele pe care le vezi des. Cum se descurcă la facultate fiul vânzătoarei? A reușit până la urmă colega ta să ajungă la munte în weekend, așa cum planificase?
Relațiile bine sudate se datorează timpului petrecut împreună și conversațiilor detaliate. Împărtășește ceea ce simți cuiva de încredere. Discută cu partenerul despre speranțele și visurile tale. Planificați-vă activități pe care să le faceți împreună și bucurați-vă de experiența împărtășită atât la momentul respectiv, cât și mai târziu, când vă amintiți acele clipe.
Învață să primești ajutor. Dacă te destăinui unui prieten apropiat, s-ar putea ca el să vrea să-ți arate că îi pasă de tine. Fii dispus să-i accepți sprijinul. Asta îi va da ocazia să se apropie de tine, iar ție, șansa de a fi recunoscător. Fii atent la ceea ce ar putea avea nevoie ceilalți de la tine și dornic să ajuți la rândul tău, fie ca o răsplată pentru cineva care te-a ajutat cândva, fie ca un „dar” oferit cuiva aflat în nevoie.
Prețuiește relațiile importante. De ce are nevoie persoana de lângă tine pentru a prospera? Timpul, atenția, capacitatea de a asculta și sfaturile oferite îi demonstrează celui de lângă tine că este înțeles și apreciat. Sună-ți familia sau prietenii pentru a vedea ce mai fac sau pentru a planifica activități împreună. Nu aștepta mereu să fii sunat, ci fă tu primul pas, indiferent dacă îți este mai greu. Chiar dacă nu sunt disponibili în acel moment pentru ceea ce ai propus tu, majoritatea apreciază că te-ai gândit la ei.
Există multe moduri prin care poți să formezi legături cu ceilalți și să te faci util, dar caută activități în care să te implici direct și să ai contact față în față cu alte persoane. Fii cât mai activ în comunitatea căreia îi aparții. Programul încărcat pe care îl avem nu ne lasă să participăm la activități în afara serviciului sau a vieții de familie, însă gândește-te în ce domenii ai putea să contribui. Grupul de credincioși de la biserica unde mergi are nevoie de cineva care să se ocupe de programul întâlnirilor sau care să facă ordine la sfârșitul slujbei? Ai ocazia să te implici în activitățile sportive ale copiilor, alăturându-te comitetului administrativ, ajutând cu strângerea de fonduri sau asigurând transportul mai multor copii la meciuri?
Caută diverse modalități prin care să dai ceva înapoi (din ce primești), nu în detrimentul propriei stări de bine sau al timpului pe care trebuie să ți-l acorzi ție și familiei, ci în moduri care să te ajute să stabilești relații cu persoanele din jur și care să-ți aducă beneficii atât ție, cât și celorlalți.
Mihai MOISOIU