Zi de sărbătoare, încărcată cu emoție, pentru elevii și profesorii Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I” din Rădăuți. Paraclisul școlii, închinat Sfinților Nectarie din Eghina și Calinic de la Cernica, a fost sfințit, vineri, 29 noiembrie 2024, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu părintele arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, și un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte și pr. Ionuț Isopescu, consilier eparhial al Sectorului Educațional-Teologic, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.
Inițiativa și susținerea financiară a acestui proiect aparțin prof. dr. Aurica-Lăcrămioara Daneliuc, profesor de Limba și Literatura Română și de Religie la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți, cu sprijinul Mănăstirii Sihăstria Putnei și a arhim. Nectarie Clinci, starețul acesteia.
- „Prezența acestui Paraclis în mijlocul Colegiului Tehnic Rădăuți este o binecuvântare”
După ce a fost întâmpinat cu pâine și sare, după cum este tradiția, de elevii rădăuțeni îmbrăcați în costume populare specifice zonei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a sfințit Paraclisul din interiorul colegiului prin ungere cu untdelemn sfințit și prin stropire cu agheasmă.
Elevi, profesori, părinți, invitați, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava și ai Centrului Eparhial Suceava, cu toții au luat parte la sfințirea Paraclisului, urmată de Sfânta Liturghie, în sala mare a colegiului.
„Prezența acestui Paraclis în mijlocul Colegiului Tehnic Rădăuți este o binecuvântare. Să vă folosiți de ea. Când aveți o pauză, când veniți de acasă cu o supărare, când aveți o neîmplinire, când aveți un examen greu, o teză la care nu vă simțiți chiar în formă maximă, să alegeți să mergeți la Paraclis și să cereți ajutorul lui Dumnezeu, care ne spune că cele ce sunt cu neputință la oameni, sunt cu putință la Dumnezeu. Întotdeauna, când avem o încercare (...) să știm că putem să o depășim cu bucurie dacă o prezentăm înaintea Mântuitorului, înaintea Maicii Domnului, înaintea Sfinților lui Dumnezeu, care vă vor oferi cea mai bună soluție pentru a ieși din criza respectivă, pentru a depăși obstacolul respectiv”, a transmis în cuvântul său de învățătură Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
- Prof. dr. Aurica Daneliuc: „Paraclisul a fost creat din credința, dragostea și dăruirea mea ca profesor”
Inițiatoarea proiectului, prof. dr. Aurica-Lăcrămioara Daneliuc, a spus că emoția pe care o trăiește în această zi este profundă, și firească totodată, „căci mă încearcă un sentiment al împlinirii sufletești, alături de oameni atât de dragi și de prețuiți de mine. Ne-am adunat astăzi (n.r. 29 noiembrie), aici, cu bucurie și recunoștință, pentru a marca un moment deosebit în viața școlii noastre – inaugurarea acestui Paraclis, care, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, are hramul de ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina”.
Directorul Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți, prof. Niculina Mihaela Moisuc, a declarat la rândul ei: „Mi-am dorit să facem un loc de închinare, un loc de rugăciune, un spațiu în plus pentru desfășurarea orelor de Religie ortodoxă și a venit în întâmpinarea acestui vis doamna prof. Aurica Daneliuc, care cu toată inima și cu deschiderea ce o caracterizează a consimțit în a da curs împlinirii acestui vis”.
Paraclisul Colegiului Tehnic Rădăuți, „creat din credința, dragostea și dăruirea mea ca profesor”, a adăugat prof. dr. Aurica-Lăcrămioara Daneliuc, „va fi un spațiu educațional dedicat rugăciunii, învățării, meditației și reflecției spirituale, un spațiu al Cuvântului purtător de dreaptă credință, al cuvântului creator (...) Aici, practicarea virtuților creștine, pe care le regăsim însoțindu-ne până la intrarea în Paraclis, va deveni statornicia pe calea binelui, în săvârșirea faptelor bune. Căci virtutea creștină trebuie să se arate prin fapte. Nu e de ajuns a cunoaște binele, ci el trebuie înfăptuit”.
- Prof. dr. Aurica Daneliuca primit Ordinul „Crucea Bucovinei”
Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, arhim. Nectarie Clinci, a mulțumit tuturor participanților prezenți la eveniment, dar, în mod special, prof. dr. Aurica-Lăcrămioara Daneliuc, care, „prin multă osteneală, și trudă, și dragoste, înconjurată de energia și puterea copiilor care o sprijină foarte mult și o ajută, a ridicat pentru copii, și nu numai pentru copii, ci și pentru cadrele didactice de aici, un Paraclis pentru momente de reculegere, de rugăciune, de meditație”.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, i-a înmânat ctitorului principal al Paraclisului „SfântulIerarh Nectarie din Eghina” și inițiatoarei acestui proiect, prof. dr. Aurica-Lăcrămioara, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
De asemenea, prof. Cristi Hurjui, consilier al Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, i-a oferit Părintelui Varlaam Ploieșteanulo icoană cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de biruință.
- „Voluntariatul - școala faptelor bune”
Prof. dr. Aurica-Lăcrămioara Daneliuc a inițiat,și în acest an școlar, un nou Proiect educațional, social-umanitar, vizând implicarea elevilor și profesorilor voluntari în acțiuni practice de sprijinire, protejare, respectare a persoanelor aflate în dificultate, urmărind totodată dezvoltarea spiritului civic, promovarea valorilor de solidaritate, generozitate, bunătate, milostenie, iubire față de semeni.
Intitulat sugestiv „Voluntariatul - școala faptelor bune”, noul proiect propus de prof. dr. Aurica-Lăcrămioara Daneliucurmează aceeași idee regăsită și în celelalte două proiecte anterioare, cu care a obținut și premii la nivel național.
„În contextul în care, în ultimii doi ani, proiectele educaționale social-umanitare pe care le-am inițiat au fost laureate nu numai la nivel județean, ci și național, am propus organizarea și desfășurarea, la colegiul nostru, a unui Concurs interjudețean, pe care l-am intitulat <Sufletul pridvorului – speranța și fapta bună>. În felul acesta, Paraclisul va deveni spațiul spiritual, unde gândul adevărat și bun, iubirea, zâmbetul, blândețea ne vor fi <punți> sufletești și <trepte ale devenirii>. Va deveni un simbol al valorilor pe care le promovăm în școala noastră: credința, smerenia, respectul, compasiunea și dorința de a ne sprijini unii pe alții. Să ne amintim că fiecare dintre noi are puterea de a face fapte bune, de a aduce lumină în viețile celor din jur. De aceea, îmi doresc din tot sufletul ca să folosim acest spațiu atât pentru a ne ruga, cât și pentru a ne angaja în acte de voluntariat și solidaritate, pentru a construi o comunitate mai unită și mai iubitoare”, a transmisprof. dr. Aurica Daneliuc.
Prezentă la evenimentul desfășurat la Colegiul Tehnic Rădăuți, prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie, a spus că elevii, copiii „au nevoie să li se ofere contexte în care să-l trăiască pe Hristos, și noi, profesorii de Religie, și este acesta un angajament pe care-l fac în numele tuturor profesorilor de Religie din județ, trebuie să-l arătăm pe Hristos prin ceea ce spunem, prin ceea ce facem, prin ceea ce suntem”.
- Mulțumiri
La final, prof. dr. Aurica-Lăcrămioara Daneliuc a transmis mulțumiri Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a susținut inițiativa ei educațională, dând binecuvântarea realizării Paraclisului, a sfințirii acestui spațiu, a oficierii Sfintei Liturghii. „Înaltpreasfințitul a înțeles pe deplin că la Colegiul Tehnic <Regele Ferdinand I> din Rădăuți, profesorii de religie, întreg corpul profesoral angajează valori educative în acord cu valorile creștine, influențând în mod pozitiv comportamentul elevilor și dezvoltarea virtuților creștine”, a completat inițiatoarea proiectului.