Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 278 (8807)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum să manifestăm recunoștința

Recunoștința nu se exprimă doar în cuvinte. Uneori, nici măcar nu este nevoie de cuvântul „mulțumesc”. Recunoștința există, într-o formă sau alta, în toate tradițiile religioase. Cu toții suntem învățați să spunem rugăciuni de mulțumire. Însă recunoștința depășește cuvintele, ajungând la sentimente de mulțumire, de venerație sau chiar de admirație. Recunoștința ne ajută să rămânem modești și să ne dăm seama că de cele mai multe ori primim mult mai mult decât merităm.

În perioadele mai grele, recunoștința este antidotul împotriva gândurilor depresive care ne transmit că „Este în zadar, nu va funcționa niciodată.” sau împotriva celor anxioase, de tipul „Este îngrozitor. Cum voi face față?” Gratitudinea ne face să credem că „Avem destul, chiar mai mult decât destul. Mulțumesc! Totul va fi bine.” Atunci când ne rezervăm o clipă pentru a fi recunoscători în mod conștient, reușim să apreciem și să ne bucurăm de lucrurile bune care ni se întâmplă. În relațiile cu ceilalți, când întoarcem o vorbă sau răspundem la fel unei acțiuni, creăm legături. Recunoștința reprezintă liantul social al comunității. Ea ne face să ne deschidem inima și chiar să ne schimbăm punctul de vedere.

Caută în fiecare zi lucruri pentru care să fii recunoscător. Sunt atât de multe, de la dușul fierbinte făcut de dimineață și privilegiul de a putea fierbe apă pentru o cană de ceai, până la patul moale în care dormi și cartea captivantă de care te bucuri chiar înainte de a stinge veioza. Pe lângă toate acestea, cu toții avem parte de tot felul de alte daruri: un străin ne zâmbește frumos pe stradă, o problemă de serviciu se rezolvă ca prin minune, suntem sunați de cineva căruia chiar îi pasă de noi. Dacă ne gândim zilnic la câteva dintre darurile pe care le primim în cursul zilei respective, vom fi cuprinși de o stare de bine.

Totodată, poți fi recunoscător pentru unele aspecte care privesc persoana ta: sănătatea, forța corpului, personalitatea și abilitățile pe care le ai. Uneori, lucrurile pentru care nu ești recunoscător îți pot indica alte trăsături pe care să le apreciezi. „Nu-mi plac picioarele mele scurte și îndesate.” se poate transforma în „Sunt recunoscător că am picioare puternice, care mă poartă în drumeții minunate.” „Mi-aș fi dorit ca tata să nu fi fost atât de dur cu mine.” poate deveni „Sunt recunoscător pentru spiritul de muncă pe care l-am dobândit datorită familiei mele și care m-a ajutat să-mi clădesc o carieră strălucită.” Există întotdeauna un alt aspect pentru care putem fi mulțumiți.

Ca să stimulezi sentimentul de recunoștință, încearcă să-ți pui întrebări asemănătoare cu cele de mai jos. Unele persoane fac acest lucru în fiecare zi, gândindu-se și notând câteva dintre lucrurile ce li s-au întâmplat în timpul respectivei zile și pentru care sunt recunoscători. Ce mi-a dat energie?, Peste ce barieră am trecut?, Ce au făcut ceilalți pentru mine?, Ce m-a inspirat?, Ce m-a făcut să mă simt bine?, Ce fel de obstacol m-a învățat o lecție importantă?

Poate că răspunsurile constau chiar în lucrurile care te ajută să ai o viață mai ușoară: apa caldă, electricitatea, mașinăriile cu ajutorul cărora îți faci treaba, o zi frumoasă datorită căreia drumul spre serviciu este mai plăcut sau zâmbetul unui trecător necunoscut. Sau poate că este vorba despre niște calități personale: capacitatea de a te înțelege bine cu cei din jur, cunoștințele bune de matematică, puterea de a face o muncă fizică.

Recunoștința ne aduce tuturor bucurie și mulțumire. Este atât de ușor să ne lăsăm cuprinși de emoții negative în legătură cu trecutul și viitorul, cum ar fi resentimentul, furia sau teama, dar astfel de sentimente sunt dureroase și ne fac rău atât nouă, cât și celor din jur. Recunoștința întrerupe acest cerc vicios de dorințe și nemulțumiri și ne oferă șansa să revenim la clipa din prezent, cu tot ceea ce are ea de oferit.

O metodă bună prin care putem să dezvoltăm o atitudine pozitivă și îngăduitoare este să ne amintim să fim recunoscători față de noi înșine și față de cei din jurul nostru. De fiecare dată când observi că ai o energie negativă, întreabă-te: pentru ce sunt recunoscător?

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să manifestăm recunoștința.
 Vizualizări articol: 919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Cum să manifestăm recunoștința5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei