Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 19 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 273 (8802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Rezultate

Au aflat că au diabet cu ocazia testărilor gratuite oferite de ambulatoriul de specialitate din Suceava, de Ziua Mondială de luptă antidiabet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Testarea gratuită a hemoglobinei glicozilate și a glicemiei, efectuată gratuit în ambulatoriul de diabet zaharat la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva diabetului zaharat, a dus la descoperirea a 5 noi cazuri de boală, iar 32 de persoane au fost găsite cu valori la limită pentru diabet.

Coordonatorul Centrului Antidiabetic Suceava, lector univ. dr. Claudiu Cobuz, a informat că în data de 14 noiembrie 2024, în cadrul ambulatoriului au fost prezenţi peste 200 de suceveni și s-au efectuat 89 de consultaţii de către cei 5 medici diabetologi. Dintre persoanele care s-au prezentat, 105 au beneficiat de dozarea hemoglobinei glicozilate și a glicemiei, în felul acesta fiind descoperite 5 noi cazuri de diabet zaharat cu valori ale glicemiei cuprinse între 180 şi 290 mg/dl şi valori ale HbA1c între 6,5 si 8%. Aceste cazuri noi au primit consiliere medicală de la medicii specialişti, a arătat dr. Cobuz.

De asemenea, s-au descoperit valori la limită, sugestive pentru prediabet pentru 32 de suceveni. 352 de pacienți din Suceava, dar și din județele învecinate, au primit câte o cutie de teste pentru dozarea glicemiei, a spus medicul.

Tot în cadrul acestui eveniment, studenți ai Facultății de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, specializarea Nutriție și dietetică, au determinat compoziția corporală pentru 78 pacienți. Fiecare pacient a primit un raport care cuprinde mai mulți parametri, printre care greutatea corporală, indicele de masă corporală, grăsimea corporală, grăsimea viscerală, masa musculară și nivelul de apă din corp.

Studenții au distribuit și broșuri referitoare la dietă și exercițiul fizic. Dintre cei 78 de pacienți evaluați, 54 (70,6%) au fost femei, 24 (29,%) au fost bărbați, iar media vârstelor a fost de 60 de ani. „În urma analizei, s-a observat că media greutății corporale a fost de 88 de kilograme, iar media indicelui de masa corporală a fost de 30,1 kg/m2, intervalul indicelui de masa corporală pentru normopondere fiind de 18,5-24,9 kg/m2. Din punct de vedere al indicelui de masa corporală, majoritatea s-au încadrat la suprapondere, 22 (21,5%) și obezitate de grad I.  Din pacienții evaluați, 8 (10%) aveau o grăsime corporală mai scăzută decât intervalul normal, 32 (41,2%) aveau o grăsime corporală normală, iar 38 (48%) aveau o grăsime corporală mai ridicată decât intervalul normal”, a arătat dr. Cobuz.

Acesta a reamintit că stilul de viață nesănătos și existența unor dezechilibre nutriționale pot conduce la apariția unor afecțiuni grave în rândul populației, printre care obezitatea și bolile metabolice cu anomalii intermediare ale glicemiei. Prediabetul este o afecțiune în care nivelul de glucoză din sânge este mai mare decât cele normal, dar nu suficient de mare pentru un diagnostic de diabet zaharat. „Optimizarea stilului de viață este elementul cheie în ameliorarea calității controlului glicemic, abordare care poate preveni în mod eficient progresia de la prediabet la diabet. În plus, optimizarea stilului de viață va îmbunătăți toți factorii de risc pentru diabet zaharat și sindrom metabolic, obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie”, a subliniat medicul. 

Dr. Cobuz a evidențiat că, prin evenimentul organizat în data de 14 octombrie,  Centrul Antidiabetic Suceava a fost alături de pacienții cu diabet zaharat, care fără bilet de trimitere şi fără programare prealabilă, au beneficiat de testarea gratuită a glicemiei şi hemoglobinei glicozilate, materiale de educaţie şi teste de glicemie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au aflat că au diabet cu ocazia testărilor gratuite oferite de ambulatoriul de specialitate din Suceava, de Ziua Mondială de luptă antidiabet.
 Vizualizări articol: 414 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Au aflat că au diabet cu ocazia testărilor gratuite oferite de ambulatoriul de specialitate din Suceava, de Ziua Mondială de luptă antidiabet5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei