Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava a susținut, la sfârșitul săptămânii, un recital extraordinar la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, colegiu care și-a aniversat centenarul. Evenimentul a fost prezentat de Mihaela Bârsan, inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”.
Regalul folcloric susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, care, de asemenea, a împlinit în acest an 70 de ani de activitate artistică, a fost doar una dintre acțiunile culturale desfășurate de-a lungul mai multor zile la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, cu prilejul împlinii a „100 de ani de la înființare, 100 de ani de tradiție, excelență și onoare”.
„Ne bucurăm să fim împreună în aceste momente de sărbătoare pentru noi: 100 de ani de existență, dar și pentru artiștii profesioniști, care anul acesta sărbătoresc 70 de ani de activitate. Nu îmi doresc decât să onorăm moștenirea înaintașilor noștri și ne străduim să ne atingem potențialul maxim al fiecăruia dintre noi pentru a lăsa, la rându-ne, o moștenire valoroasă celor care vor veni după noi”, a spus col. Cătălin Cojocaru, comandantul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc
- Program atractiv, public receptiv
Artiștii suceveni au oferit invitaților colegiului militar momente artistice de înaltă ținută: suite coregrafice deosebite, cu jocuri populare din Bucovina, dar și dansuri ale minorităților care conviețuiesc alături de români, momente instrumentale de virtuozitate: suite de orchestră, la clarinet (Leonard Raicu) și trompetă (Ionuț Peiu), dar și cântece îndrăgite din repertoriul soliștilor vocali Marian Gogan, Dana Dăncilă, Nicolae Vieru și Lucica Păltineanu. Totodată, au fost prezenți și colaboratorii instituției culturale sucevene, tineri interpreți de muzică populară cu rezultate deosebite, artiști din trei zone etnografice (Câmpulung, Rădăuţi și Humor): Mircea Coca, Diana Lungu și Cătălina Rotaru.
Publicul a fost foarte receptiv și a primit extraordinar de călduros artiștii care au evoluat în cadrul spectacolului de aproape două ore. „Am fost onorați să participăm la centenarul prestigiosului colegiu militar și le urăm să ducă pe mai departe această tradiție frumoasă a ștefăniștilor, cu rezultate extraordinare”, a transmis Sorin Filip, managerul Centrului Cultural „Bucovina”.
- Colaborare de durată
Inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Zîna Bârsan, a spus că este încântată să revină pe scena sălii de festivități a colegiului militar, mai ales că „manifestările centenarului au fost deschise de un spectacol deosebit, marca <10 pentru folclor>, ce a avut loc de Ziua Unirii Principatelor, pe 24 ianuarie, și care a reunit elevi și profesori din 100 de școli din județul Suceava”.
Mihaela Bârsan a mulțumit celui care a inițiat această colaborare deosebită, fostul comandant al Colegiului Național Militar, col. (r) Romeo Popovici, care a predat în luna februarie a acestui an comanda col. Cătălin Cojocaru, cu care se continuă frumoasa colaborare.
„În mod cert, vor urma și alte activități culturale deosebite împreună cu această instituție, în mod special cu Ansamblul Folcloric al Colegiului Militar, pregătit cu profesionalism și multă dăruire de către inimoasa profesoară Iustina Horga. Sunt sursă de inspirație și adevărate modele de urmat pentru tinerii din ziua de azi. Îi felicit din toată inima și le urez să dăinuie prin excelență și performanță”, a completat prezentatoarea regalului folcloric.