Municipiul Suceava a primit aproape 6 milioane de lei de la bugetul de stat, banii urmând a fi utilizați în principal pentru cheltuieli de salubrizare a orașului și pentru serviciile de deszăpezire, iar o parte, mai mică, pentru reparații stradale.
Rectificarea bugetară „pozitivă” a fost adoptată de aleșii locali suceveni în cadrul unei ședințe extraordinare cu un singur punct pe ordinea de zi, convocată online.
„Mai în glumă, mai în serios, am dori să avem mai multe rectificări bugetare în plus, pentru că avem de recuperat anumite datorii. Și dacă noi suntem determinați și pozitivi, zic eu că încet-încet o să acoperim datoriile și o să revenim la linia de plutire și o să vâslim către succes”, a spus edilul Sucevei, Vasile Rîmbu, în cadrul ședinței online conduse de viceprimarul Ioan Dan Cușnir.
Conform proiectului aprobat cu 21 de voturi „pentru” și o abținere,bugetul local a fost rectificat în plus la partea de venituri cu suma de 5.945.990 de lei, din care 2.500.000 de lei reprezintă suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2024 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Diferența de 3.445.990 de lei reprezintă suma încasată suplimentar în luna noiembrie din impozitul de venit estimat a fi încasat la bugetul de stat. Conform legislației, fiecărei localități îi revine la bugetul local 63% din impozitul colectat la bugetul de stat, la nivelul unității administrative.
Cea mai mare parte a banilor care intră în bugetul local, 5.145.990 de lei, va fi utilizată pentru finanțarea cheltuielilor cu salubrizarea orașului și cu serviciile de deszăpezire.
Diferența de 800.000 de lei va fi utilizată pentru finanțarea reparațiilor stradale.
„La salubrizarea orașului avem restanțe foarte, foarte mari... Știți foarte bine că am fost cu toții de acord că salubrizarea va fi tratată cu maximă atenție. Vine anotimpul rece, ninsorile, trebuie să avem sume alocate pentru deszăpezire”, a precizat primarul Sucevei, Vasile Rîmbu, pe finalul intervenției, la care a precizat că vor fi achitate cu prioritate facturile cele mai vechi. În cele din urmă, președintele de ședință a anunțat că în aproximativ 10 zile, pe 25 sau pe 26 noiembrie, va fi convocată ședința ordinară, cu prezență fizică, în cadrul căreia vor fi dezbătute mai multe proiecte de hotărâre.