Un dosar de furt cu nouă părți vătămate și patru inculpați trimiși în judecată pentru fapte de furt calificat nu a avut nici o finalitate.
Judecătoria Rădăuți a încetat procesul penal față de toți cei acuzați, prin împăcarea părților. Cei care au avut calitatea de parte civilă în dosar au declarat în scris că s-au împăcat cu autorii, astfel că instanța nu a avut pentru ce să-i mai condamne.
Astfel de situații înseamnă eforturi logistice și financiare pentru Poliția Română, anchete complexe, urmate de rechizitorii de trimitere în judecată ale procurorilor, care nu au finalitate.
Astfel de cazuri erau foarte dese acum câțiva ani, în ultima perioadă fiind mai puține.
A fost vorba de un dosar de furt atipic,de covoare și cămăși vechi, din case bătrânești, furate și vândute pentru comerț.
Oamenii legii au reușit să documenteze furturi comise din Voitinel, două din Bilca și unul din Vicovu de Jos. Unul dintre păgubiți a decedat pe parcursul procesului.
Numai dintr-o singură casă au fost furate cinci covoare de mână țesute manual, o scoarță veche, două pături tip cergi, patru covorașe, patru cămăși bărbătești, cinci catrințe și trei fețe de masă.
Articolele vestimentare vândute erau valorificate persoanelor care comercializează lucruri tradiționale la mănăstirile din zona Gura Humorului, a rezultat din cercetările de la vremea respectivă.
Romică Ioan Oancea, din Voitinel, a fost pus sub acuzare în calitate de coordonator al activităților de furt, precum și principal beneficiar al bunurilor provenite din furturi.
Suspectul principal, coordonatorul grupării, a fost reținut pentru 24 de ore, după care i s-a impus măsura controlului judiciar.
În urma perchezițiilor din 2020 și a cercetărilor care au urmat, polițiștii au identificat și recuperat aproape 80% din bunurile furate, și aceasta putând fi o explicație pentru faptul că s-a ajuns la stingerea acțiunii penale.