Maistrul militar principal Dumitru Davidel, ajuns la frumoasa vârstă de 87 de ani, a trăit noi momente înălțătoare, la finele săptămânii trecute, la Păiseni-Cornu Luncii, unde Ziua Veteranilor a fost marcată, ca de obicei, la Panteonul Eroilor, ridicat la mormântul eroului local Ioan Grosaru, mort în misiune în Irak, în 2007.
Recompensat de-a lungul timpului cu distincții majore, precum Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre și Aviației și cu titlurile de cetățean de onoare al comunelor Cornu Luncii și Baia, Davidel a primit acum o recunoaștere majoră și din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care l-a distins cu Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.
Davidel a fost distins pentru vrednicia și credința sa și a mărturisit că această distincție a bisericii l-a emoționat cel mai mult.
Dumitru Davidel încă încearcă să fie în slujba eroilor neamului și la această vârstă.
Davidel a fost militar profesionist, specialist în radiolocație, arma auto și tancuri, iar după 35 de ani de carieră a ieșit la pensie, în 1994.
În cazul său, pensia nu a venit cu anonimat, cum se întâmplă de obicei, din contră, i-a adus mai multă vizibilitate și notorietate.
Davidel are 30 de ani de când se dedică memoriei eroilor militari și este cunoscut în câteva comunități din județul Suceava drept ”omul care are grijă să ne aducă aminte de eroi”.
Fără îndoială, eroul pentru care Davidel a luptat cel mai mult pentru a nu fi uitat este Ioan Grosaru, de la Păiseni - Cornu Luncii, militarul mort în misiune în Irak, în 2007.
Grosaru are o poveste care poate fi scenariu de film.
Pe 21 septembrie 2007, Ioan Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv şi a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa.
Ioan Grosaru este considerat un erou pentru că şi-a salvat cinci colegi din TAB-ul ucigaş. Unul dintre colegii săi a rămas orb în urma exploziei.
Cel puțin în primii ani după moartea eroului, Davidel a fost cel care s-a implicat, cu resurse proprii, pentru ca Ioan Grosaru să aibă un mormânt decent.
Amenajarea Casei Memoriale ”Ioan Grosaru”, la Păiseni, este de asemenea meritul lui Davidel, evident cu sprijin și din multe alte părți.
În satul natal al eroului, la Păiseni - Cornu Luncii, mormântul lui Ioan Grosaru a devenit un adevărat panteon al eroilor prin ridicarea unei cruci monumentale de 15 tone şi 7,5 metri înălţime, cu ocazia comemorării a zece ani de la moartea eroului din Irak.