Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 14 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 269 (8798)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Implicare totală

Investițiile în Case Polone și în biserici, o preocupare constantă a conducerii Uniunii Polonezilor din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Investițiile în Case Polone și biserici au reprezentat o preocupare constantă a conducerii Uniunii Polonezilor din România de-a lungul timpului. Președintele acestei organizații, deputatul Ghervazen Longher, a explicat că investițiile în aceste obiective sunt extrem de importante, pentru că fac legătura între viața religioasă și cea socială a oamenilor din comunitățile cu etnici polonezi, dar de care beneficiază toți locuitorii din zonele respective.

Una din cele mai mari investiții a fost Casa Polonă de la Solonețu Nou, a cărei construcție a fost finalizată în 2014, și care a primit inclusiv costume tradiționale cracoviene și de nobil, care acum sunt folosite constant la evenimentele organizate de Uniunea Polonezilor din România.

A urmat Casa Polonă de la Pleșa, finalizată un an mai târziu, acolo unde a fost amenajat și un colț polonez.

Cea mai nouă construcție de acest tip este Casa Polonă de la Moara, acolo unde există și un teren de sport cu nocturnă.

Achiziționat în 2005, sediul din Siret a fost renovat și utilat în acest an, lucrări asemănătoare fiind realizate în anii anteriori și la Casele Polone din Poiana Micului, Cacica, Vicșani și Păltinoasa.

În afara județului trebuie amintit că Uniunea Polonezilor din România, pe lângă sediul deja închiriat, în anul 2010 a achiziționat o clădire la București, unde își desfăşoară activitatea comunitatea poloneză din capitala României. O Casă Polonă funcționează și la Iași, într-un imobil care este, de asemenea, închiriat.

Marea provocare este însă renovarea Casei Polone din Suceava. Construită între anii 1903-1907, clădirea a intrat într-un amplu program de reabilitare și modernizare. Lucrările la acest obiectiv sunt începute de 3 ani, iar banii au venit în  mare măsură din Polonia.

Până acum, sprijinul din Polonia a constat în suma totală de 600.000 de euro. Jumătate din acești bani au fost cheltuiți pentru înlocuirea instalației electrice, iar diferența a mers în operațiunile de schimbare a geamurilor, de izolare a clădirii și a fațadei, dar și schimbarea centralei și a caloriferelor și tot ceea ce ține de sistemul de încălzire al clădirii.

”Proiectul privind renovarea clădirii este finalizat, inclusiv în ceea ce privește sala de spectacole. Aceasta va avea aproximativ 200 de locuri și va fi pentru toată comunitatea din Suceava, nu doar pentru etnicii polonezi. Cine va dori să o folosească va avea toată deschiderea din partea noastră”, a arătat deputatul Ghervazen Longher.

Un sprijin important din partea Uniunii Polonezilor din România a fost oferit și bisericilor romano-catolice din județ. Fonduri pentru renovare au mers către bisericile din Poiana Micului, Pleşa, Soloneţu Nou, Moara, Siret, Rădăuți, Gura Humorului şi Suceava.

Bazilica Minor din Cacica a fost, de asemenea, în centrul atenției deputatului Ghervazen Longher, a cărui contribuție a fost una esențială pentru lucrările de consolidare și conservare din anul 2013, dar și pentru edificarea Piațetei ”Ioan Paul al II-lea” un an mai târziu.

”Biserica a fost mereu în centrul vieții comunității polone și a jucat un rol activ încă de la venirea etnicilor polonezi în Bucovina, acum mai bine de 200 de ani. În continuare are un rol foarte important, în mai toate evenimentele care țin de viața unei familii, de la naștere, botez, nuntă și până la moarte. De aceea, cred că este datoria mea ca deputat din partea minorității poloneze să mă implic în viața bisericilor catolice din județ și nu numai”, a mai precizat deputatul Ghervazen Longher.

Comandat de Uniunea Polonezilor din România

Realizat de SC Interpress SRL

CMF 13240059, Tirajul 2115

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investițiile în Case Polone și în biserici, o preocupare constantă a conducerii Uniunii Polonezilor din România.
 Vizualizări articol: 742 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Investițiile în Case Polone și în biserici, o preocupare constantă a conducerii Uniunii Polonezilor din România5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei