Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 267 (8796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Apariție editorială

Enciclopedia Colegiului „Petru Rareș”, volumul I, lansată la 120 de ani de la înființarea instituției

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un reper important din programul dedicat aniversării a 120 ani de la înființarea Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava l-a reprezentat lansarea enciclopediei instituției, volumul I, o lucrare amplă semnată de Petrea Tabarcea.

Structurată pe trei mari capitole (Istoria Colegiului „Petru Rareș”, Profesorii CNPR și Elevii CNPR), lucrarea se întinde pe 440 de pagini și include date istorice relevante despre instituție, de la înființare, din 1904, prezentări ale elevilor și profesorilor care s-au remarcat prin activitatea lor profesională, materiale de arhivă.

Potrivit autorului Petrea Tabarcea, informațiile provin mai ales perioadele 1904-1937, 1999-2024, cu câteva inserții ale anilor intermediari, lăsând astfel deschisă publicarea unor volume următoare care să întregească tabloul traiectoriei Colegiului ”Petru Rareș”.

Apariția cărții „Enciclopedia Colegiului Național <Petru Rareș> Suceava”, volumul I, a fost o activitate pentru care s-a derulat o muncă intensă de mai bine de jumătate de an.

„Am numit-o enciclopedie, și nu monografie, întrucât în interiorul cărții regăsim informații și nume ale profesorilor, elevilor, câteva cuvinte despre fiecare și fotografii, acolo unde am avut.

Este volumul I deoarece nu am putut să cuprind toată istorie de 120 de ani a colegiului într-o singură lucrare. Datele le adun de destul de multă vreme, dar am lucrat efectiv o perioadă scurtă, aș zice eu, de șase luni de zile, periculoasă din anumite puncte de vedere, pentru că vorbim de 440 de pagini.

Până în prezent, este cea mai complexă lucrare despre Colegiul <Petru Rareș> și aș vrea să le mulțumesc pentru sprijin lui Constantin Ungureanu, doamnei Ligia Fodor, domnului profesor Cazacu și doamnei directoare Anca Greculeac”, a transmis Petrea Tabarcea. 

 

„Cadoul de suflet pe care domnia sa îl dăruiește școlii care i-a îndreptat pașii spre cunoaștere și știință”

La evenimentul de lansare, de vineri, 8 noiembrie, din aula colegiului, au participat profesori ai colegiului, invitați ai autorului, reprezentanți ai sponsorului evenimentului.

Alis Niculică, de la Biblioteca Județeană „I.G. Sbiera”, a prezentat câteva repere din realizările și activitatea publicistică a ing. Petrea Tabarcea și a oferit centrului de documentare informare a colegiului un volum de istorie locală, spre a fi utilizat în studiul disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”.

Absolvent al Școlii Medii Nr. 2, cum se chema cândva, astăzi Colegiul „Petru Rareș”, Petrea Tabarcea s-a născut în 1949, la Todirești.

Până la acest volum, a publicat în total 16 cărți, primele cinci, între 1985 și 1992, fiind de profil electrotehnic. Începând cu anul 2000 publică articole și cărți dedicate locurilor natale, lucrări pentru care a fost premiat de Fundația Culturală a Bucovinei și Societatea Scriitorilor Bucovineni.

„Cartea lansată astăzi este cadoul de suflet pe care domnia sa îl dăruiește școlii care i-a îndreptat pașii spre cunoaștere și știință”, a adăugat Alis Niculică.

La rândul lor, reprezentantele colegiului, prof. Daniela Dungeanu și prof. Anca Greculeac, i-au mulțumit autorului pentru „efortul depus pentru a finaliza această lucrare într-un timp record”, pentru abnegație și implicare.

Emoționante au fost intervențiile prof. Maria Ciornei și ale prof. Ion Filipciuc, absolvenți ai colegiului, care au rememorat anii de școală.

Nu în ultimul rând, Bianca David, de la Egger SA, a prezentat câteva detalii despre modul în care compania pe care o reprezintă sprijină educația suceveană în general și această lansare de carte în particular.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Enciclopedia Colegiului „Petru Rareș”, volumul I, lansată la 120 de ani de la înființarea instituției.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Enciclopedia Colegiului „Petru Rareș”, volumul I, lansată la 120 de ani de la înființarea instituției5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei