Județul Suceava se numără printre zonele cu cel mai curat aer din țară, dar în ultima vreme, tot mai multe aplicații mobile și site-uri de meteo la calitatea aerului indică niște valori ridicate, cu mențiunea ”Nesănătos”.
Principala cauză poluantă este indicată ca fiind PM 2,5, adică particule în suspensie, cu dimensiuni extrem de mici, care pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
În baza a ce sunt determinate valorile respective nu este clar, în condițiile în care Agenția de Protecție a Mediului Suceava spune că în niciuna dintre stațiile din județ nu se monitorizează prin măsurători automate și particule în suspensie PM 2,5, ci doar cele PM 10.
Adică tot particule în suspensie, cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, la care se înregistrează ceva depășiri în ultima vreme, cauzate de condițiile meteo, de aglomerația din trafic, dar și de faptul că, fiind sezon rece, funcționează o mulțime de centrale termice.
Concentrațiile de PM 10 au crescut din cauza condițiilor specifice sezonului rece
”Nu putem comenta informațiile prezentate pe diverse site-uri, deoarece nu cunoaștem baza în care sunt stabiliți acești indici. Este evident însă că nu este cea reglementată la nivelul țării noastre, prin Ordinul MMAP nr. 1818/02.10.2020 privind aprobarea indicilor de calitate a aerului, care reprezintă un sistem de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului”, spun reprezentanții APM Suceava, care indică pe site-ul www.calitateaer.ro ca fiind singurul care oferă informații oficiale privind calitatea aerului înconjurător, cu date obținute în cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), respectând prevederile legislative.
”Concentrațiile de PM 10 au crescut probabil la nivelul județului și chiar al țării (vezi harta cu indicii pe site-ul www.calitateaer.ro) din cauza condițiilor specifice sezonului rece, când se utilizează mai intensiv instalațiile de încălzire în sistem individual și centralizat, dintre care multe sunt pe bază de combustibil lemnos, iar condițiile meteo sunt defavorabile dispersiei poluanților: calm atmosferic, inversie termică, temperaturi scăzute, lipsă precipitații. Arderile în aer liber (ex. vegetație uscată), care se mai practică, deși sunt interzise prin lege, contribuie și acestea la creșterea nivelului de poluare locală”, a precizat directorul executiv al APM Suceava, Maria Mădălina Siminiuc.
Datele măsurate automat pentru particule în suspensie PM 10 au scop informativ, depăşirile înregistrate putând fi confirmate sau infirmate ulterior de rezultatul analizei prin metoda gravimetrică, de referinţă.
În informarea lunară privind evoluţia calităţii aerului, indicii generali zilnici se vor actualiza, pe baza concentrațiilor de PM 10 măsurate gravimetric.
”Otrava” din aer - particulele în suspensie PM 2,5 și PM 10
Cât despre particulele PM 2,5, care au stârnit îngrijorarea celor care au văzut că s-ar înregistra depășiri puternice, APM vine cu total alte valori.
”În niciuna dintre stațiile din județ nu se monitorizează prin măsurători automate și particule în suspensie PM 2,5 - acestea fiind monitorizate doar prin metoda gravimetrică, de referință, sub formă de concentrații medii zilnice, ca și în cazul PM 10 gravimetric. Prin Legea nr. 104/2011 pentru PM 2,5 este stabilită o valoare limită pentru protecţia sănătăţii umane doar pentru media anuală, de 25 µg/m3. În luna septembrie 2024, media lunară la particulele în suspensie PM 2,5 a fost de 15,35 µg/m3”, explică specialiștii APM Suceava.
Particulele în suspensie (PM 2,5 și PM 10) reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, cauzate de activitatea industrială, sistemele de încălzire a populației, centralele termoelectrice, dar și traficul rutier – atât cu pulberi produse de pneurile mașinilor, cât și din cauza arderilor incomplete.
Poluarea cu PM 2,5 și PM 10 afectează în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani sunt în mod special vulnerabili deoarece inhalează mai mult aer, adică și mai mulți poluanți, tind să respire mai mult pe gură, ocolind filtrul natural din nas, iar plămânii lor nu sunt dezvoltați complet. Poluarea cu pulberi agravează simptomele astmului, cauzând tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație mare de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.