Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 8 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 264 (8793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Implicare

”Copiii Bucovinei”, un proiect al Uniunii Polonezilor din România, are o tradiție de mai bine de două decenii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ghervazen Longher, deputatul minorității poloneze, care este și candidat pentru un nou mandat în Parlamentul României, și-a prezentat programul către alegători. Președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a spus că una din principalele priorități va fi legată de educație, așa cum s-a întâmplat constant în ultimii ani.

În acest sens, el a amintit proiectele derulate în decursul timpului, dar și investițiile realizate în școli și grădinițe, de care au beneficiat nu doar copiii din comunitatea poloneză, ci și ceilalți copii din localitățile respective. 

Proiectul „Copiii Bucovinei”, care acum cuprinde nouă școli din județ în care se predă limba polonă maternă din Suceava, Siret, Baineț, Moara, Păltinoasa, Gura Humorului, Poiana Micului, Cacica și Solonețu Nou (împreună cu școala centru Pârteștii de Sus), este dedicat tuturor elevilor, fără a ține cont de naționalitate. Inițiat încă din 2002, proiectul implică mai multe aspecte: activități pentru păstrarea identității, a tradițiilor și a limbii polone, dar și pentru creșterea nivelului de educație în general, îmbunătățirea condițiilor de studiu, renovarea și echiparea școlilor, dar are în vedere și situația materială a elevilor.

Una dintre cele mai mari investiții în educație a fost construirea școlii cu grădiniță „Krystyna Bochenek” în Poiana Micului, investiție realizată cu fonduri obținute de la guvernul polonez, în care învață copii din toată comuna Mănăstirea Humorului, indiferent de etnie.

Un alt aspect important din politica educațională susținută de deputatul Ghervazen Longher a fost susținerea continuă a învățării limbii polone. Acest lucru a fost posibil prin organizarea activităților extrașcolare pentru copii și tinerii, respectiv concursuri de recitare „Adam Mickiewicz” cu etapa internațională în Polonia și „Maria Konopnicka”, Concursul Național de Ortografie, Festival reprezentațiilor de Crăciun „La ieslea Domnului”, Ziua Copilului, turnee de fotbal, precum și ateliere tematice: lingvistice, teatrale, plastice, de dans și cântece.

Sprijinirea desfășurării olimpiadei de limba polonă maternă, organizată la inițiativa Uniunii Polonezilor din Românie, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Ministerul Educației, a fost un alt proiect de succes. Ca dovadă, Uniunea Polonezilor din România a devenit partenerul organizatorilor olimpiadei internaționale din Polonia.

O altă inițiativă cu rădăcini adânci, din anii 1990, a fost invitarea profesorilor de limba polonă din Polonia. Activitatea se derulează în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, iar profesorii din Polonia specializați în predarea limbii polone în diaspora poloneză, pe baza experienței și a cunoașterii profunde a nevoilor și realităților în domeniul educației în comunitățile poloneze, vin an de an în România și predau copiilor.

Cursurile metodice pentru profesori de limba polonă cu metodiștii din Polonia au fost o altă măsură menită să păstreze cât mai bine limba acestei comunități din Bucovina.

Pentru același obiectiv, au fost inițiate și susținute parteneriatele între școli din județul Suceava în care se predă limba polonă maternă și cele din Polonia.

Din activitățile care i-au implicat pe elevi nu au lipsit excursiile și plecările cu caracter educativ și de integrare în țară și în Polonia. În felul acesta, copiii și tinerii au putut participa la diverse activități, cum ar fi competiții sportive, concursuri, festivaluri, în legătură cu păstrarea culturii, obiceiurilor și limbii polone, dar și activitățile interetnice și care contribuie la educația și dezvoltarea acestora.

În toți acești ani, conducerea Uniunii Polonezilor din România s-a implicat în obținerea burselor de către liceeni și studenți pentru studiu din partea diferitelor fundații și organizații din Polonia, premii pentru rezultate obținute în cadrul olimpiadei naționale de limba polonă, echipamente școlare pentru elevi, dar și oferirea pachetelor de Crăciun și de Ziua Copilului pentru copii și tineri.

”Activitățile cu caracter educativ ale Uniunii Polonezilor din România au ca scop principal păstrarea tradițiilor, religiei și limbii strămoșilor. Cu toate acestea, o bună cunoaștere a limbii polone, dar și a tradițiilor și realităților contemporane din ambele țări reprezintă o investiție într-un viitor bun. De aceea este atât de important să asigurăm accesul la cea mai bună educație posibilă în general. Cunoașterea limbii polone și o educație solidă deschid oportunități interesante de angajare folosind acest bagaj natural, dobândit de acasă și de la școală, fără a fi nevoie de a căuta un loc de muncă și de trai în străinătate”, a fost mesajul transmis de deputatul Ghervazen Longher.

Comandat de Uniunea Polonezilor din România

Realizat de SC Interpress SRL Suceava

CMF 13240059, Tiraj 2285

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Copiii Bucovinei”, un proiect al Uniunii Polonezilor din România, are o tradiție de mai bine de două decenii.
 Vizualizări articol: 479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
”Copiii Bucovinei”, un proiect al Uniunii Polonezilor din România, are o tradiție de mai bine de două decenii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei