Polițiștii suceveni i-au ridicat miercuri, în urma unei percheziții și a unei acțiuni de căutare, pe cei trei tineri care ar fi participat la distrugerile în serie provocate la zeci de mașini, pe străzi din cartierul Burdujeni.
Este vorba de un individ cunoscut pentru mai multe acte de intimidare și amenințări, Victor Tucaliuc, și de doi tineri, soț și soție, Iustin și Daniela Bobu.
Cei trei au vârste de 22 și 23 de ani și în afară de consumul de alcool nu și-au mai putut ”explica” și altfel faptele.
Cei trei au fost conduși în teren, miercuri seară, la reconstituire, pe străzile pe care au acționat luni noapte.
51 de mașini au distrugeri mai mari sau mai mici
În urma cercetării extinse au fost identificate nu mai puțin de 51 de mașini cu distrugeri. Cel mai ușor au scăpat cei cu numere de înmatriculare smulse, iar cei mai ”șifonați”, cei cu geamuri sparte la autoturisme.
Miercuri noapte, cei trei, inclusiv tânăra, au fost reținuți în arest pentru 24 de ore.
După audieri, joi, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus măsura controlului judiciar față de toți cei trei.
Autorii infracțiunii de distrugere în formă continuată au revenit așadar în libertate, însă au impuse restricții și obligații de la care nu au voie să se abată.
Au fost vizionate peste 1.000 de minute de imagini de pe camerele de supraveghere
”Fiecare act de distrugere a fost documentat și investigat și cu sprijinul Poliției Locale din cadrul Primăriei Suceava, fiind vizionate peste 1.000 de minute de imagini de pe camerele de supraveghere prin corelare cu material probator administrat prin mijloace investigative și criminalistice”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul IPJ Suceava.
Semnele de întrebare privind modul în care a acționat echipajul Poliției Locale
Semnele mari de întrebare ale acestui caz vin de la echipajul Poliției Locale Suceava, care i-a legitimat pe cei trei când aceștia abia provocaseră distrugeri la câteva mașinii.
Asta se întâmpla pe la ora 2.00 din noapte.
Polițiștii susțin că nu aveau indicii la acea oră cu privire la acțiunile de distrugere, astfel că i-au lăsat să plece. Nu toată lumea poate lua de bună această justificare, din contră.
Un polițist care are cât de cât fler putea să îi supravegheze în continuare pe cei trei, care, important, erau și în stare avansată de ebrietate.
Pe de altă parte, este corect să spunem și că legitimarea celor trei de către echipajul Poliției Locale Suceava a dus ulterior la identificarea facilă a autorilor.
”Vandalizarea majorității mașinilor putea fi oprită de către Poliția Locală dacă și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu”
Avocatul Tudor Florea, din cadrul Societății de Avocați Tudor Florea și Cristina Bucșă, cel care o reprezintă din oficiu pe tânăra implicată în distrugere, a fost tranșant la adresa Poliției Locale.
”Vandalizarea majorității mașinilor putea fi oprită de către Poliția Locală dacă și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu.
Din datele existente la acest moment, a rezultat că cei 3 tineri care au vandalizat autoturisme în noaptea de 4 noiembrie au fost opriți de către un echipaj al Poliției Locale la scurt timp după ce au început vandalizarea primelor autoturisme.
Astfel, după ce au vandalizat doar câteva autoturisme (până în 10), tinerii au fost observați de un echipaj al Poliției Locale care se afla în patrulare, în zona pieței din Burdujeni, moment în care au fost opriți și legitimați.
De altfel, chiar dacă nu ar fi observat în mod direct săvârșirea infracțiunii, fiind o oră târzie, iar cei trei tineri fiind sub influența băuturilor alcoolice, existând un dubiu asupra prezenței lor în zonă, după legitimare, polițiștii locali puteau să întreprindă activități prin care să urmărească activitatea lor.
Deși agenții de poliție locală au constatat faptele săvârșite, i-au lăsat pe cei trei să plece fără să ia nicio măsură, cu toate că potrivit obligațiilor legale pe care le aveau, aceștia trebuiau să constate săvârșirea infracțiunii flagrante.
În acest sens, polițiștii locali aveau obligaţia să ia măsuri de conservare a locului săvârşirii infracţiunii, având totodată dreptul și obligația de a-i prinde pe făptuitori şi de a-i prezenta de îndată organelor de urmărire penală.
De asemenea, aceeași poliţişti locali aveau și obligația legală de a sesiza organele de urmărire penală, lucru pe care nu l-au făcut, fiind totodată pasibili și de răspundere penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omisiunea sesizării.
Desigur că sunt regretabile faptele săvârșite de cei 3 tineri, însă iată cum zeci de suceveni puteau fi scutiți de producerea pagubelor dacă poliția locală ar fi acționat”, a declarat avocatul.
Declarația avocatului este în parte o prezumție, în sensul că polițiștii locali nu au surprins autorii în flagrant. Aceștia le-au explicat șefilor că au auzit zgomote și au observat un coș de gunoi căzut, au observat prezența tinerilor în zonă și i-au urmărit și legitimat pe aceștia.