Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 7 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 263 (8792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Soluții pentru percepția corectă a timpului în era digitală

Timpul este o experiență subiectivă. După cum sunt sigur că știți prea bine, cinci minute pot dispărea într-o clipită, când gonim la prima oră a dimineții prin casă, încercând să ne pregătim pentru ziua respectivă. Dar acele cinci minute se pot simți ca cinci ore foarte lungi atunci când stăm încordați pe scaunul dentistului pentru a ne plomba o măsea.

V-ați întrebat vreodată ce dă sens timpului? Oamenii de știință au făcut fascinanta descoperire că mintea umană conține un ceas intern ce ne guvernează percepția asupra rapidității cu care trece timpul, în funcție de circumstanțele fiecăruia. Ei știu că neurotransmițătorii din creier, inclusiv dopamina și norepinefrina, joacă un rol vital în percepția noastră asupra timpului, deși știința încă nu poate explica exact cum funcționează acest lucru. Tehnologia are un efect profund asupra felului în care experimentăm trecerea timpului.

Simplu spus, ori de câte ori experimentăm ceva, creierul este capabil să adune informația și să o proceseze, dar nu neapărat în ordinea în care am primit-o. Procesăm rapid informații cu care suntem deja familiarizați, dar în momentul în care ne confruntăm cu ceva nou, creierului nostru îi ia mai mult timp să asimileze și să proceseze fiecare parte a acelei informații, motiv pentru care timpul pare să încetinească. Acesta este motivul pentru care o călătorie pe care nu am mai făcut-o până acum pare a fi mai lungă decât atunci când cunoaștem drumul.

Cantitatea de atenție pe care o acordăm unei anumite sarcini ne afectează și percepția asupra trecerii timpului, prin urmare o sarcină necunoscută pare să dureze mai mult pentru că observăm ceea ce facem. Când suntem familiarizați cu această sarcină, pare că durează mai puțin timp să o finalizăm.

Cu toate acestea, percepția noastră asupra timpului este acum modificată într-un mod nou. Accesul constant la cantități practic nelimitate de știri și actualizări creează o nevoie imediată, ce ne accelerează atât aportul de informații, cât și percepția asupra timpului. Tehnologia ne face nerăbdători în privința oricărui lucru ce durează mai mult de câteva secunde pentru a-l realiza. De exemplu, când începem să parcurgem un blog sau un articol de știri și nu găsim imediat ceea ce dorim, de cele mai multe ori îl închidem și nu continuăm să îl explorăm cu răbdare.

Hiperconectivitatea erei internetului poate contribui la nevoia de satisfacție instantanee și la lipsa răbdării. O vrem acum și nu suntem pregătiți să așteptăm. Acest lucru duce, din păcate, la incapacitatea de a ne concentra pe imaginea de ansamblu a adevăratelor noastre nevoi și ne prinde pur și simplu într-un ciclu de soluții rapide și de satisfacție instantanee.

În această eră digitală, energia momentului prezent este în mod constant perturbată și devalorizată. Starea noastră firească de a trăi în prezent, aici și acum, este permanent sabotată de informațiile din mediul digital ce ne atrag și ne ghidează spre trecut sau viitor.

Sperăm să ne bucurăm de o viață îndelungată? Cred că majoritatea dintre noi o facem. Ai dori să afli secretul? Dacă ne protejăm energia momentului prezent – momentul de aici și acum – vom trăi mai mult; sau poate ne vom simți în viață pentru mai mult timp. Da, din punct de vedere biologic, numărul de ani pe care-i trăim pot rămâne aceiași, dar îi vom simți ca fiind o perioadă mai lungă. Majoritatea dintre noi ne concentrăm pe prelungirea duratei vieții, dar vreau să vă ajut să restabiliți o percepție mai sănătoasă asupra timpului, astfel încât viața să vi se pară mai plină și mai îndelungată.

Practicarea rugăciunii și a meditației ne poate ajuta să ne conectăm la momentul prezent și să ne facem viața mai satisfăcătoare. Ambele au multe beneficii, inclusiv creșterea capacității de atenție și îmbunătățirea memoriei. Ne încetinește, de asemenea, percepția asupra timpului, pentru că ne permite să ne implicăm pe deplin în fiecare moment, în loc să-l lăsăm să treacă pe lângă noi, în timp ce suntem distrași de altceva.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soluții pentru percepția corectă a timpului în era digitală.
 Vizualizări articol: 4118 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 20 voturi
Soluții pentru percepția corectă a timpului în era digitală5.0520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei