Directorii de școli și grădinițe din județul Suceava au fost notați pentru activitatea lor managerială din anul școlar trecut, 2023-2024, în funcție de o serie de criterii de performanță.
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava a acordat punctaje mari și calificative maxime pentru toți directorii unităților de învățământ din județ, cu excepția unui singur „Bine” pe care instituția l-a acordat unuia dintre managerii din învățământ.
Acesta a obținut sub 85 de puncte la evaluarea anuală, însă, în rest, activitatea celorlalți directori a fost apreciată cu ”Foarte bine”, aceștia obținând între 85 și 100 de puncte.
Reprezentanții IȘJ nu au dorit să facă public numele directorului sancționat până la sub 85 de puncte și care a fost evaluat cu „Bine”.
Potrivit insp. Cezar Anuței, purtător de cuvânt al instituției, la cârma școlilor sucevene sunt 213 directori plini (181 au ocupat funcția prin concurs și 32 au fost numiți prin detașare) și 70 de directori adjuncți (51 cu concurs și 19 numiți prin detașare).
„În total, 51 dintre posturile de director sunt ocupate prin detașare în interesul învățământului și 232 prin concurs”, au mai spus reprezentanții IȘJ.
Evaluarea managerilor se realizează anual și ține cont de o serie de indicatori de performanţă și atribuții (organizarea activităților unității de învățământ, motivarea personalului, relații de comunicare, proiectarea direcțiilor de dezvoltare etc.), de relațiile cu autoritățile și sindicatele, părinți și angajații școlii.
Cum s-au descurcat inspectorii școlari
Evaluarea directorilor s-a desfășurat concomitent cu evaluarea inspectorilor școlari, toți primind „Foarte bine”.
La nivelul IȘJ Suceava sunt 31 inspectori școlari, o parte cu normă întreagă, o parte cu jumătate de normă. Aceștia au fost notați în funcție de o serie de criterii organizate pe domenii: dezvoltare instituțională, evaluare instituțională, management, relații – comunicare și formare profesională.
Prima etapă în evaluarea inspectorilor școlari a constat în autoevaluare (la fel ca și în cazul directorilor), fiecare inspector şcolar completând o fișă şi un raport argumentativ, ambele depuse la registratura Inspectoratului Școlar.
Potrivit procedurii, rezultatul evaluării se concretizează în acordarea calificativului anual, astfel: 85-100 de puncte: "Foarte bine" - validare pe funcţie; 70-84,99 de puncte: "Bine" - validare pe funcţie; 60-69,99 de puncte: "Satisfăcător" – monitorizare și reevaluare la un interval de 3-6 luni; sub 60 de puncte: "Nesatisfăcător" - invalidare pe funcţie (încetarea contractului de management educaţional încheiat în calitate de inspector şcolar).
După notarea directorilor și a inspectorilor școlari, urmează evaluarea inspectorilor generali adjuncți, a inspectorului general și a directorului Casei Corpului Didactic, aceștia din urmă fiind notați de Ministerul Educației. Evaluarea se realizează anual.