Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 260 (8789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,564 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Ceremonial solemn

O nouă etapă în păstrarea memoriei eroilor căzuți pentru țară, la Capela Eroilor Neamului din Udești

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 1 noiembrie, în cadrul unui ceremonial solemn desfășurat la Capela „Înălțarea Domnului” a Eroilor Neamului din comuna Udești, s-a realizat replantarea „Stejarilor Memoriei” și a „Arborilor Recunoștinței”. Evenimentul a marcat o nouă etapă în păstrarea memoriei eroilor căzuți pentru țară, capela fiind un loc cu o semnificație istorică profundă, construită între anii 1925-1936 din contribuțiile urmașilor celor care și-au dat viața pe câmpurile de luptă pentru libertate și unitate națională.

Ceremonialul a debutat cu o slujbă religioasă de binecuvântare, iar mai apoi au urmat mesaje emoționante din partea reprezentanților administrației județene, ai Direcției Silvice Suceava, ai Ocolului Silvic Dolhasca și ai altor instituții locale și naționale. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Primăriei comunei Udești, Parohiei ,,Sfântul Dumitru” din Udești și ai Școlii Gimnaziale „Academician Haralambie Mihăescu” din localitate.

Fiecare discurs a subliniat importanța cultivării memoriei colective, a cinstirii eroilor români și aliați, și a educației civice prin comemorarea celor care și-au sacrificat viața. Unul dintre momentele speciale ale ceremoniei a fost cuvântul adresat de dr. Dan Prisăcaru, coordonatorul Muzeului Militar „Ștefan cel Mare” - Filiala Moldova, Iași, a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, care a amintit despre datoria noastră de a onora sacrificiile trecutului și despre necesitatea de a menține vie memoria acestora pentru viitor.

,,Activitatea din 1 noiembrie, de la Capela Eroilor Neamului din comuna Udești, constituie o datorie a noastră, a celor de azi, pentru cinstirea personalităților românești și din statele aliate, a ostașilor români și aliați căzuți în luptă pentru izbânda comună în Marele Război și a generațiilor care au înfăptuit și apărat Marea Unirea și reprezintă un act de educație civică și de responsabilitate, precum și un mesaj adresat în acest scop către publicul larg, în special cel tânăr. Fie ca Bunul Dumnezeu să binecuvânteze și să răsplătească ajutorul și dragostea tuturor și a fiecăruia în parte!”, a fost mesajul dr. Dan Prisăcaru, în numele Grupului de acțiune pentru realizarea Ansamblului Memorial Internațional de la  Capela Eroilor neamului din Udeşti.

 

Simbolistica Stejarilor Memorieiși Arborilor Recunoștinței

 

„Stejarii Memoriei” și „Arborii Recunoștinței” au fost replantați în apropierea capelei, iar gardul viu protector simbolizează continuitatea și ocrotirea valorilor naționale. Colonelul (r) Constantin Crăciun, prim-vicepreședinte al Filialei Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a subliniat, printr-un discurs poetic, ideea că stejarii și arborii sădiți vor întări spiritual acest loc sfânt și vor sta ca o pavăză a națiunii românești împotriva amenințărilor viitoare.

Colonelul Crăciun a vorbit despre moștenirea lăsată de generațiile care s-au jertfit și despre importanța simbolurilor naționale în educarea tinerelor generații. Mesajul său, deopotrivă patriotic și plin de sensibilitate, a accentuat necesitatea conservării tradițiilor și a valorilor, menționând că elevii din Udești vor crește în același timp cu acești stejari și arbori, dezvoltând un respect profund față de istoria și cultura lor.

„În plină toamnă, la Udeștii de pe Suceavă, fii și fiice ale acestui sat, așezat cândva la granița ce ne diferenția pe noi, românii moldoveni, în <bucovineni> și <regățeni>, și-au etalat frumoasele și bogatele roade ale educației lor patriotice românești într-un loc care tinde să capete valențe mesianice: Capela Eroilor Neamului.

Prin grija ce le-o vor purta <stejarilor neamului> și <arborilor recunoștinței>, sădiți și prin truda lor în acest loc sacru, elevii de astăzi ai Cercului Cultul Eroilor din Școala Gimnazială <Academician Haralambie Mihăescu> Udești, prin conștiință curată și neîntinată niciunui crez străin antiromânesc, dar și prin legământul izvorât din <Hrisovul de danie>, vor contribui, cu ani buni, la devenirea lor ca stejari/arbori seculari, întocmai ca vița neamului românesc.

Atunci, peste secole, ei vor consolida cu rădăcinile lor zidurile capelei, iar prin coroanele lor o vor străjui de toate relele ce se vor îndrepta împotriva neamului nostru.

Felicitări tuturor instituțiilor și reprezentanților acestora care au organizat și au contribuit, material și spiritual, la acest eveniment remarcabil: Ceremonialul de replantare a <Stejarilor Memoriei> și a <Arborilor Recunoștinței> de la Capela Eroilor Neamului din comuna Udești, judeţul Suceava.

Ne bucurăm că și organizația noastră a participat la ceea ce în mod plastic am putea numi Târgul de toamnă al <produselor> sufletești ale conștiinței de neam”, ne-a spus unul din martorii la eveniment, colonel (r) Constantin Crăciun.

 

Contribuția tinerilor la păstrarea vie a conștiinței naționale

 

Un rol semnificativ în organizarea acestui eveniment l-a avut Școala Gimnazială „Academician Haralambie Mihăescu” din Udești, ale cărei activități în cadrul Cercului Cultul Eroilor contribuie la promovarea istoriei și a eroilor naționali. Tinerii elevi, ghidați de cadrele didactice, s-au implicat activ în ceremonia de replantare, iar acest gest a devenit un simbol al educației patriotice și al respectului față de cei care au luptat pentru țară.

„În plină toamnă, la Udeștii de pe Suceavă, elevii și locuitorii satului au onorat memoria eroilor într-un loc ce capătă valențe mesianice”, a spus unul dintre participanți. S-a subliniat, astfel, importanța educației patriotice în formarea conștiinței naționale și a responsabilității față de valorile poporului român.

Manifestările s-au încheiat la Căminul Cultural „Mircea Motrici” din Udești, unde participanții și-au exprimat recunoștința și respectul pentru cei căzuți la datorie. Această ceremonie de replantare a „Stejarilor Memoriei” și a „Arborilor Recunoștinței” a adus împreună generații diferite, unite în spiritul patriotismului și al recunoștinței, subliniind, o dată în plus, că datoria de a păstra vie memoria celor care au făcut sacrificiul suprem revine fiecărei generații.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă etapă în păstrarea memoriei eroilor căzuți pentru țară, la Capela Eroilor Neamului din Udești.
 Vizualizări articol: 347 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O nouă etapă în păstrarea memoriei eroilor căzuți pentru țară, la Capela Eroilor Neamului din Udești5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei