Pe 20 noiembrie elevii vor încasa primele burse din anul școlar 2024-2025, noile criterii de acordare a acestor drepturi bănești aducând un număr consistent de beneficiari.
65.362 de elevi vor beneficia de burse școlare, ceea ce înseamnă cu mult peste jumătate din populația școlară a județului.
Aceștia vor încasa burse școlare de 3.902.963 euro (19.514.819 lei), suma fiind aferentă doar lunii septembrie, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean.
Mai mult de jumătate din sumă merge către bursele sociale, alocații care se acordă elevilor care provin din familii nevoiașe sau școlarilor care suferă de anumite afecțiuni medicale, cuprinse de legislație.
Banii vor fi virați școlilor de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Suceava.
46.000 de elevi cu bursă socială
Sunt 46.122 de elevi care au fost validați pentru a primi bursa socială, de 300 de lei, „o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar”.
Bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare și este singura bursă de care pot beneficia și elevii din ciclul primar, nu doar gimnazial sau liceal ca în cazul celorlalte.
Sunt cele mai numeroase, mai mult din jumătate din numărul total de beneficiari fiind reprezentat de cei care primesc bursă socială.
Bursa socială se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații: elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/ membru de familie, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; elevilor din familii monoparentale, care realizează un venit mediu net lunar/ membru de familie, mai mic de un salariu minim net pe economie; elevilor cu unul sau ambii părinți decedați; elevilor cu deficiențe funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului; elevilor cu afecțiuni oncologice/ cronice.
- Burse de merit și rezilență
Bursă de merit, de 450 de lei, primesc 10.684 de elevi de gimnaziu și liceu care au media anuală peste 9,50.
Valoarea totală a burselor de merit, pentru luna septembrie, este de 732.922,4 euro (3.664.612 lei).
De asemenea, din acest an școlar apare bursa de reziliență, de 300 de lei, care se acordă elevilor care au cel puțin media anuală 7 (între 7 și 9,5) și care, în același timp, se încadrează în primii 30% dintre elevii clasei care au medii între 7 și 10.
“Îi va motiva pe elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze”, explica Ligia Deca, ministrul Educației, la anunțul acestei burse.
Vor fi în plată, pentru luna septembrie, 5.952 de burse de reziliență, în valoare de 272.601,6 euro (1.363.008 lei).
Cele două burse menționate se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase.
Burse pentru olimpici și burse pentru mame minore
Elevii cu rezultate la olimpiadele internaționale sau naționale vor fi recompensați cu bursa de excelență olimpică I și II, pornind de la de la 700.
Vor fi acordate 5 burse de excelență olimpică, pentru premianții de la internaționale, în valoare de 11.000 de lei (câte 2.200 de lei fiecare).
De asemenea, în centralizările Inspectoratului Școlar Județean figurează 84 de beneficiari cu premii la olimpiadele naționale, în valoare de 58.800 de lei.
Burse tehnologice, de 300 de lei, vor fi oferite unui număr de 2499 de elevi de la învățământul profesional.
De asemenea, 16 mame minore, încă eleve, vor primi burse în valoare de 700 de lei fiecare.