Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 257 (8786)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Inovare

O farmacistă și doi tineri de la ASSIST au câștigat premiul I la UrbanLab for Green Cities, cu un sistem de colectare a medicamentelor expirate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ediția de la Suceava a competiției UrbanLab for Green Cities, care promovează proiecte pentru neutralitate climatică, a fost câștigată de echipa DrugBin, formată din farmacista Laura Gavriloaia și doi tineri care lucrează la compania ASSIST, Vadim Ștefănică și Adrian Costescu. Evenimentul a avut loc în perioada 25-27 octombrie, la sediul ASSIST Software Suceava și a reunit la start 5 echipe care, cu sprijinul experților locali și norvegieni, au realizat proiecte pentru neutralitate climatică.  

Echipa câștigătoare a prezentat un sistem inteligent de colectare pentru eliminarea sigură a medicamentelor expirate sau neutilizate, în condițiile în care aceste produse sunt considerate deșeuri periculoase și este interzis să fie aruncate la gunoi menajer.

Laura Gavriloaia a explicat, la Radio Top, că din ianuarie 2024 medicamentele expirate sau nefolosite se predau la spitale, un sistem relativ greoi deoarece activitatea se desfășoară într-o singură zi, în anumite intervale orare și presupune ca o persoană să se ocupe de această activitate.

„Sistemul nostru poate să preia medicamente 24 de ore din 24, le selectează pe bază de inteligență artificială, nu mai este nevoie de un om responsabil acolo ca să împartă aceste medicamente și este mult mai accesibil, astfel încât reușim să colectăm mai multe medicamente”, a arătat Laura Gavriloaia.

Implementarea unui astfel de sistem în spitale concomitent cu o campanie de informare a populației ar reduce nivelul de poluare. Echipa are la dispoziție 3 luni de incubare și premiul de 1.500 de euro pentru a aduce proiectul de la nivel de software la stadiul de implementare, cu ajutorul Urban Lab.

Potrivit Laurei Gavriloaia, prototipul sistemului va fi destul de mare, dar „varianta customizată” (n.r. personalizată, adaptată cerințelor) ar fi de aproximativ 1,5 m lățime și 1,7 m înălțime. Ea a mai spus că pentru implementarea unui astfel de proiect pe scară largă „este nevoie clar de angajamentul autorităților locale”, care ar putea încerca un program pilot la nivelul județului Suceava.

Locul 2 la competiția care a avut loc la Suceava a fost câștigat de echipa „Gustă din Bucovina”, cu un proiect care vizează integrarea producătorilor locali în ansambluri de tip "Farm2Go" pentru reducerea amprentei de carbon. Celelalte trei echipe au primit mențiuni: „Oamenii Pădurii”, pentru ideea de păduri urbane cu funcții mixte și implicare comunitară; „ReGen” pentru un mecanism de captare și reutilizare a apei pentru irigație; „BRCT” pentru ideea formării unui grup interdisciplinar pentru proiecte de dezvoltare urbană sustenabilă.

Toate echipele au acces la un incubator de 3 luni pentru a-și transforma ideile în proiecte aplicabile.

Proiectul „Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring – EEA Partnership Suceava x Stavanger” este finanțat din granturi SEE și Norvegiene prin Fondul pentru Relații Bilaterale și este implementat de UEFISCDI în parteneriat cu UrbanizeHub, Primăria municipiului Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Institutul pentru Reziliență Climatică, Economică și Socială, alături de partenerii norvegieni Nordic Edge, University of Stavanger, City of Stavanger.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O farmacistă și doi tineri de la ASSIST au câștigat premiul I la UrbanLab for Green Cities, cu un sistem de colectare a medicamentelor expirate.
 Vizualizări articol: 769 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O farmacistă și doi tineri de la ASSIST au câștigat premiul I la UrbanLab for Green Cities, cu un sistem de colectare a medicamentelor expirate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei