Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 257 (8786)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5914 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lege aspră și nu prea

Gunoaiele încă tronează prin județ și pentru că amenzile sunt relativ mici, se achită de la bugetele locale, iar uneori au fost anulate de instanță

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problema gropilor de gunoi ilegale de prin localitățile județului Suceava rămâne prezentă și supărătoare, periodic apărând sesizări de la persoane fizice sau asociații care susțin că luptă dezinteresat pentru a avea un județ mai curat.

Garda de Mediu Suceava aplică destul de des amenzi, cele mai multe primăriilor, asta pentru că atunci când nu este un teren privat responsabilitatea gestionării deșeurilor este a administrației locale.

De cele mai multe ori, aceste adevărate gropi de gunoi sunt gestionate chiar de angajați ai primăriilor, evident în mod neoficial și neasumat.

 

Amenda minimă cu care scapă adesea primăriile, asta dacă nu reușesc să găsească un motiv de anulare a sancțiunii

Aparent, legislația este destul de aspră, însă o analiză mai atentă arată că nu este chiar așa.

Astfel, la modul concret, amenzile pe care Garda de Mediu Suceava le poate aplica UAT-urilor (primăriile) pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor sunt între 20.000 și 45.000 de lei.

Indiferent de valoarea amenzii stabilite de comisarul de mediu, primăria are posibilitatea de a achita jumătate din minim, adică 10.000 de lei.

Mai mult, amenda, fiind aplicată unui UAT, nu este achitată pe persoană fizică (de primar, de exemplu). Cu alte cuvinte, este suportată din bugetul comun al tuturor locuitorilor.

În plus, au fost destule cazuri în care UAT-urile au obținut în instanță anularea amenzii sau transformarea sancțiunii contravenționale în avertisment.  

Un exemplu este Frătăuții Noi, unde, în 2023, comisarii de mediu au aplicat o amendă de 30.000 de lei pentru o groapă de gunoi ilegală, unde erau indicii clare de incendiere și îngropare a deșeurilor.

Cum respectivul teren este între Frătăuții Noi și Gălănești, UAT Frătăuții Noi a obținut anularea sancțiunii pentru că acel teren în acte este al localității vecine. Asta deși în fapt acel teren este pe malul dinspre Frătăuți al râului Suceava.

În acest caz a fost exploatat așadar un detaliu care a făcut nulă sancțiunea.

 

Se fac progrese privind gestionarea gunoaielor, dar ca la noi, în ritm lent 

Adriana Iordache, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Suceava, a precizat pentru Monitorul de Suceava că amenzile aplicate pe linie de gestionare a deșeurilor sunt în scădere față de anul 2023, existând o îmbunătățire a situației, însă doar în unele localități din județ.

”Avem și probleme care se repetă, care nu se rezolvă, cum este cazul de la Frătăuții Noi. Ne lovim într-adevăr și de faptul că unele sancțiuni au fost anulate de instanțe”, a precizat Adriana Iordache.

comisarii de mediu au și atributul legal de a înainta plângere penală către procurori în cazurile flagrante privind nerespectarea regimului deșeurilor.

 

Plângere penală pentru incendieri repetate de deșeuri la Frătăuții Noi 

Astfel, Garda de Mediu Suceava a anunțat că va depune plângere penală pentru nereguli grave și repetate privind regimul de eliminare a deșeurilor la Frătăuții Noi, unde anul trecut aplicase o amendă tot pentru această problemă.

Este vorba de o locație din Frătăuții Noi în care de mai multă vreme este amenajată o groapă de gunoi clandestină. Constatarea de la fața locului a confirmat că deșeurile sunt eliminate prin incendiere și îngropare.

Comisarii de mediu, împreună cu reprezentanți din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava și ai Secției Rurale de Poliție Gălănești, au efectuat un nou control pe linie de mediu la Frătăuții Noi în zilele de 28 și 29 octombrie.

Comisarii de mediu știau bine unde merg pentru că în 2023 constataseră acolo depozitări mari de deșeuri, urmate de eliminare prin incendiere.

Atunci, în 2023, Primăria Frătăuții Noi a fost amendată  cu 30.000 de lei dar, după cum am arătat mai sus, sancțiunea a fost anulată în instanță.

Având în vedere noul control și problemele nerezolvate, Garda de Mediu Suceava a anunțat că va formula plângere penală conform prevederilor OUG 92/2021, privind regimul deșeurilor.

Plângerea va ajunge la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Comisarii de mediu au impus noi măsuri cu termene de realizare în sarcina Primăriei comunei Frătăuții Noi. Concret, groapa de gunoi trebuie desființată, printr-o campanie serioasă de igienizare a zonei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gunoaiele încă tronează prin județ și pentru că amenzile sunt relativ mici, se achită de la bugetele locale, iar uneori au fost anulate de instanță.
 Vizualizări articol: 448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gunoaiele încă tronează prin județ și pentru că amenzile sunt relativ mici, se achită de la bugetele locale, iar uneori au fost anulate de instanță0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei