Noii consilieri își "intră în pâine" și sper să văd modificări în modul în care își apără zona din care provin (sat, cartier), felul în care se prezintă în spațiul public și capacitatea de a veni cu proiecte fezabile și idei care să aibă efect asupra localității și vieții cotidiene. Cer cam mult și mă adresez, în primul rând, celor care sunt la primul mandat, pentru că cei cu vechime nu m-au convins și nu prea mă aștept să o facă în perioada următoare. Să mă contrazică prin prestație și "jos pălăria"!
În primul rând, trebuie să realizeze că este obligatoriu să "rămână ceva după ei" (și nu mă refer la declarații "excentrice" sau criticarea periodică a celor din opoziție) și să șteargă altfel imaginea de masă amorfă de votanți la comandă. Ce frumos ar fi dacă fiecare, în funcție de calificare sau după o idee personală, ar contribui la o mai bună evoluție în administrația locală sau județeană!
Legat de acest lucru, este necesar să se informeze și să învețe să elaboreze un proiect de hotărâre, să-și "lege" numele de acesta, să-l promoveze inclusiv în spațiul public și cetățenii să își formeze astfel o opinie privind activitatea fiecăruia. Este posibil și de dorit ca fiecare consilier să "treacă" două-trei proiecte inițiate de el (susținute cu semnături de colegi) prin consiliu. "Timiditatea" care sufocă consiliile și limitarea la analiza și aprobarea aproape în exclusivitate a proiectelor executivului nu sunt normale.
Inițiativa proprie în procesul de elaborare a "legilor locale" se poate, în unele cazuri, să nu încânte șeful de partid, mai ales dacă este și primar. Trebuie să fie spus și un NU civilizat și decent. Va pricepe sau vă va "fura" ideea, cum se întâmplă frecvent. Important este să fie finalizată, iar autorul ei va fi cunoscut.
După mine, cea mai mare problemă în activitatea consilierilor este legată de lipsa de vizibilitate, inclusiv în cazul în care au acționat eficient sau au de comunicat lucruri importante locuitorilor. Aș dori să fie prezenți la conferințele partidelor cât mai mulți și din toate zonele, să prezinte și să promoveze localitatea, dar și contribuția lor. Un schimb de experiență în folosul tuturor, inclusiv al șefilor de organizație. Vreau să văd primul consilier care organizează, la inițiativă proprie, o întâlnire cu presa. Ar fi foarte interesant.
Consilierii pot deveni "vedete locale" ale politicii, respectate în comunitate (cum vedem în filmele americane) și o reală contrapondere a puterii executive exercitate de președintele Consiliului Județean sau primari și echipele lor. Nu fabulez, au această capacitate, utilizând votul și având proiecte bine făcute și realizabile, care să imprime o anumită direcție a dezvoltării locale. Pot, au mijloace, vor? Pentru noi, cetățenii, prestația lor este un motiv al votului în cunoştinţă de cauză. Să abandonăm în decizii apartenența politică saucea la un clan familial local.
Trebuie să am și niște dorințe personale, cum mi-am exprimat față de președintele Consiliului Județean și primarul Sucevei, față de consilieri noi sau cu vechime. Eu, și cam toți sucevenii, am dori să aflăm evoluția numărului de angajați la Consiliul Local Suceava sau la Consiliul Județean, în dinamică, respectiv 1990, 2000, 2010, 2020, prezent, pentru că "bârfa târgului" spune multe.
Valabil, probabil, și în alte consilii locale. Este simplu (după statele de salarii) și trebuie să evidențieze separat noile servicii (Poliția Locală, spre exemplu). Ar fi un bun început pentru noii consilieri locali și baza unei bune organigrame a Consiliului Local sau a Consiliului Județean. Nu credeți? Eu, da! Începeți curajos mandatul, domnilor consilieri. Vă voi da sugestii, vreți sau nu. Ne mai auzim. Scuze, citim!
Dan Strutinschi