Mănăstirea Sihăstria Putnei și-a deschis larg porțile joi, 24 octombrie 2024, pentru a-i primi pe elevii și profesorii celor 30 de județe ale țării, participante la etapa națională a Concursului de proiecte de voluntariat din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară.
Concursul a fost organizat de o echipă puternic ancorată în activitățile de voluntariat de la nivelul județului Suceava: prof. Tatiana Vîntur, inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, prof. dr. Aurica Daneliuc, coordonator SNAC, Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți, părintele arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei.
La festivitatea de deschidere a concursului, care a avut loc în trapeza de protocol a mănăstirii, s-au creat momente înălțătoare, încărcate de lumină și de frumos, de emoție și de freamăt tineresc, de energie și gânduri bune, dar, mai ales, de trăire spirituală.
Nici nu se putea altfel, căci spațiul mănăstirii este unul binecuvântat, unde dreapta credință se unește cu spiritualitatea românească, cu tradiţia străveche, cu înţelepciunea, cu gândurile bune și cu împărtășirea iubirii de oameni.
Festivitate de deschidere
Binecuvântarea primită de la Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic de a desfășura concursul la Mănăstirea Sihăstria Putnei a fost ca un dar pentru organizatori. Înaltpreasfinția Sa știe prea bine că bucovinenii poartă în suflet bucuria cuprinsă în taina învățăturii creștine de a trăi cu drag și cu iubire pentru semenii lor și, de fiecare dată, a sprijinit eforturile educative ale școlii, purtând părintească grijă educației elevilor, veghind la respectarea valorilor creștine și culturale.
Luările de cuvânt s-au vrut a fi adevărate lecții despre puterea binelui, despre scopurile înalte din viața tinerilor, despre valoarea umană a activităților de voluntariat, despre implicare, motivare, despre credința roditoare de căldură sufletească, sensibilitate, responsabilitate civică. S-au adresat celor prezenți: inspector școlar general, prof. Grigore Bocanci, inspector școlar general adjunct prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar pentru educație permanentă, prof. Tatiana Vîntur, și nu în ultimul rând conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general, disciplina Religie, în cadrul Ministerului Educației.
A impresionat în mod deosebit intervenția părintelui stareț Nectarie Clinci, care a învăluit audiența în lumina sfântă a cuvântului plin de înțelepciune și de căldură sufletească. Emoționant a fost îndemnul părintelui stareț de a trăi în dragoste de Dumnezeu, în dragoste de neam şi de ţară, în credinţă nestrămutată, în respectul pentru valori şi iubirea de semeni.
Cuvântul de bun-venit rostit de prof. dr. Aurica Daneliuc, în calitatea sa de coordonator SNAC la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți, dar și de organizator, a sensibilizat pe toți cei prezenți. „Exprimându-mi bucuria de a vă avea alături de noi, vă doresc o şedere plăcută pe pământul bucovinean, care sperăm că va lăsa în sufletele dumneavoastră câte ceva din merindea lui spirituală”, a spus profesoara în finalul intervenției sale.
Festivitatea de deschidere a concursului a fost complinită de un frumos program artistic susținut de elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, de Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, de tânărul artist Alexandru Dragomirescu, olimpic la interpretare instrumentală, și de tânărul interpret Ștefan-Silviu Iftimi.
Membrii Comisiei naționale, al cărei președinte a fost conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general, disciplina Religie, în cadrul Ministerului Educației, invitații, profesorii și elevii din cele 30 de județe participante la concurs au primit în dar, din partea părintelui stareț Nectarie Clinci, albumele „Zâmbetul Împărăției”, în care sunt ilustrate frumusețile și tainele de cuvânt ale Mănăstirii Sihăstria Putnei. De asemenea, prof. dr. Aurica Daneliuc, împreună cu elevii voluntari de la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți, a dorit să ofere cu bucurie și generozitate tuturor celor prezenți daruri și flori – gesturi simbolice ale ospitalității și ale bucuriei de a fi împreună.
Vineri, 25 octombrie 2024, au avut loc mai multe activități: prezentarea proiectelor din concurs de către fiecare echipă reprezentând cele 30 de județe participante (Mănăstirea Sihăstria Putnei); dezbaterea „Voluntariat și educație”, cu realizarea expoziției „Voluntariatul faptelor bune” (Sala de conferințe Gerald, Rădăuți); vizitarea Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți, întâlnirea cu echipa de voluntari a colegiului, prezentarea, de către prof. dr. Aurica Daneliuc, a proiectelor SNAC – toate sub genericul „Hrăniți speranța cu fapte bune!”.
Sâmbătă, 26 octombrie 2024, după o excursie tematică - „Patrimoniul cultural al Bucovinei” - oferită de către organizatori tuturor participanților, a avut loc festivitatea de premiere și închiderea etapei naționale a Concursului de proiecte de voluntariat din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară.
Colegiul Tehnic Rădăuți, declarat câștigătorul Premiului I și Laureat la nivel național
În urma concursului, carea reunit proiecte și activități SNAC cu impact major asupra conturării unui profil real de voluntari, Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” din Rădăuți a fost declarat câștigătorul Premiului I și Laureat la nivel național, prin inițierea, organizarea și desfășurarea, în anul școlar 2023-2024, a Proiectului „Fapta bună – puntea (în)spre noi înșine”.
Scopul și obiectivele proiectului au răspuns întru totul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară. Au fost implicați 450 de elevi și 38 de cadre didactice. Grupul țintă a cuprins un spectru larg de persoane cu nevoi speciale: copii, bătrâni, familii nevoiașe, persoane fără adăpost, azilanți. Au fost desfășurate peste 30 de activități, începând cu luna octombrie 2023 și sfârșind cu luna iunie 2024. Proiectul s-a axat, cu precădere, pe fapte caritabile, dar s-a urmărit și componenta social-culturală, prin organizarea și desfășurarea unor activități specifice. S-a realizat Colțul SNAC al colegiului, s-a creat pagina on-line: snac-ctr.ro, s-a redactat și tipărit Revista SNAC „Treptele devenirii”.
Întreaga echipă de voluntari de la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” din Rădăuți au primit cu emoție, satisfacție și mare bucurie premiul acordat. Au simțit că toată munca și dăruirea lor, toate frământările și clipele petrecute împreună, toată implicarea, inițiativa, conștiința civică, munca în echipă, bucuria lucrului bine făcut le-au fost recunoscute. A fost momentul de bilanț, de sărbătoare, pentru a cinsti fapta bună, credința, generozitatea, prietenia, toleranța, armonia, înţelegerea, empatia. Bucurie, satisfacție, planuri de viitor!
La finalul Concursului național de proiecte de voluntariat din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, prin luările de cuvânt, oaspeții au subliniat faptul că la Mănăstirea Sihăstria Putnei, dincolo de desfășurarea concursului, au fost părtași la adevărate lecții de mare omenie, de generozitate, de dăruire cu frenezia bucuriei în fapte de rodnicie pentru semeni. Au mărturisit că într-adevăr bucovinenii, așa cum afirma și părintele stareț Nectarie Clinci, trăiesc suprema bucurie de a dărui și a se dărui și că această bucurie constituie elanul înfăptuirii faptelor bune, concretizate și prin activitățile de voluntariat desfășurate de către elevii județului Suceava.
Invitații, membrii comisiei centrale, elevii și profesorii din țară au dorit să mulțumească gazdelor pentru impecabila organizare, pentru calitatea comunicării și colaborării, pentru condițiile excelente de masă și cazare, pentru înlesnirea vizitării patrimoniului cultural al județului.
La rândul lor, gazdele au subliniat că etapa națională a concursului a reprezentat un real stimulent pentru toți aceia care se implică activ în viața comunității, oferind repetabile și extinse lecții de omenie și de grijă față de semeni.
În cuvântul lor de final, organizatorii-gazde și-au manifestat speranța că ceasurile petrecute de către participanți pe meleagurile bucovinene au adus cu ele momente de efervescență, emoție și bucurie, încărcate de semnificații autentice.