Victor Maniliuc, fostul soț al jandarmeriței care a fost omorâtă pe trecerea de pietoni de la Palatul de Justiție din Suceava, a fost trimis în judecată sub acuzații extrem de grave. Alături de el, va fi judecată actuala soție, Anca Valeria Maniliuc, alături de care a acționat pentru a-l teroriza pe fostul soț al femeii.
Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Militar Iași, și asta pentru că Victor Maniliuc este locotenent la jandarmi la Fălticeni.
Concret, procurorii militari au reținut că în ziua de 8 octombrie 2021, soții Maniliuc au intrat în imobilul fostului soț al femeii.
”Au exercitat violențe asupra aceleiași persoane vătămate în scopul furtului cheilor de la ușa de acces în imobil (suspecta) și pentru a păstra posesia ilegală a acestor chei (inculpatul militar), violențe care au constat în împingeri, trageri ce au fost comise de suspectă, iar inculpatul militar l-a trântit la pământ, lipsindu-l de libertate fără drept prin imobilizare, apăsându-l cu mâna pe gât și comprimându-l cu piciorul pe piept pentru o perioadă de aproximativ 6 minute, cauzându-i leziuni constând în echimoze și excoriații care au necesitat pentru vindecare 3-5 zile de îngrijiri medicale, așa după cum rezultă din certificatul medico-legal existent la dosarul cauzei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Nu este însă singura faptă de care sunt acuzați Victor și Anca Valeria Maniliuc.
I-au montat fostului soț un dispozitiv GPS sub mașină pentru a-l urmări
În perioada iunie 2021– mai 2022, cei doi l-au hărțuit pe fostul soț al femeii. Mai exact, l-au urmărit în trafic, de fiecare dată când era împreună cu cei doi copii minori ai săi (pe care îi avea împreună cu Anca Valeria Maniliuc și care periodic stăteau la tată), inclusiv la cumpărături și la activități casnice.
”I-au blocat autoturismul în parcare fără motiv, așa cum s-a întâmplat în data de 12.07.2021, au efectuat fotografii ale mașinii persoanei vătămate parcate la locul de muncă fără vreo justificare, au fost văzuți de mai multe ori în preajma casei fratelui său, unde victima s-a mutat după separarea în fapt de soția sa și inițierea procedurii de divorț, toate aceste activități fiind facilitate prin montarea unui dispozitiv de localizare GPS achiziționat de inculpatul militar și montat, potrivit indicațiilor acestuia, de inculpată în partea stângă spate a unui autoturism folosit la acel moment de persoana vătămată și prin acest mod ei aveau acces în timp real la locul în care se afla persoana vătămată și au urmărit-o constant”, se mai arată în rechizitoriul Parchetului Militar Iași.
Tâlhărie, hărțuire și violare de domiciliu, printre acuzații
Un astfel de episod s-a petrecut în noaptea de 18 spre 19 septembrie 2021, la miezul nopții, când cei doi l-au urmărit pe fostul soț al femeii în zona Cetății de Scaun Suceava.
Iată cum descriu procurorii militari ce s-a întâmplat în acea noapte: ”Inculpatul militar l-a amenințat cu moartea pe bărbat, spunându-i pe un ton ridicat, extrem de agresiv de trei ori fraza: <Dacă pui mâna pe ea, te omor!>, comportament care a fost de natură să inducă o stare de temere persoanei vătămate”.
Pentru toate faptele descrise, Victor Maniliuc a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de „hărțuire”, „amenințare”, „lipsirea de libertate în mod ilegal”, „tâlhărie” și „violare de domiciliu”.
La rândul său, Anca Valeria Maniliuc va fi judecată pentru comiterea infracțiunilor de „hărțuire”, „tâlhărie” și „violare de domiciliu”.
Procurorii militari au mai anunțat că nu au dispus măsuri în privința minorilor. Dosarul se va judeca la Tribunalul Suceava, iar în scurt timp va începe judecarea efectivă a cazului după ce a trecut de Camera Preliminară.
Anca Valeria Maniliuc, cercetată și într-un alt dosar
Anca Valeria Maniliuc mai este cercetată și într-un alt dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
Este vorba de infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului și purtare abuzivă, iar cei abuzați sunt copii cu dizabilități. Faptele s-au petrecut în perioada 7-9 august 2023, iar femeile care lucrau în calitate de terapeuți la Asociația ”Steaua Speranței” ar fi exercitat acte de violență asupra uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilități aflați în centru. Cele cinci femei sunt Anca Valeria Maniliuc, Ioana Mădălina Buculei, Iuliana Sabin, Monica Mihaela Fădor, Andreea Gabriela Fădor, care au și fost arestate o perioadă, iar între timp au fost puse în libertate.
”Actele de violență au vizat în total 5 victime minore și au fost de diferite tipuri, respectiv lovituri cu palma în diferite zone ale corpului, smucituri agresive, tras de păr. În sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite. Totodată, s-a reținut că, în aceeași perioadă, fiecare dintre cele 5 inculpate au pus în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, dezvoltarea fizică și intelectuală a uneia sau a mai multor victime minore, copii cu dizabilități. În mod similar, în sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite. Măsurile și tratamentele care constituie rele tratamente și care au fost reținute în sarcina inculpatelor au vizat în total 5 victime minore și au fost din cele mai diverse: agresiuni verbale, ton ridicat și agresiv, amenințări cu acte de violență și moartea, înjosirea victimelor, injurii, loviri repetate, smucituri agresive, lipsa de supraveghere, reacții autoritare, diverse corecții fizice aplicate pentru ca minorii să execute întocmai dispozițiile date.
Inculpatele au profitat de starea de vădită vulnerabilitate determinată de vârsta fragedă și starea de sănătate a victimelor, precum și de imposibilitatea acestora de a comunica părinților traumele la care au fost supuse din partea unor persoane pretins calificate, care ar fi trebuit să le ofere terapie, siguranță și protecție”, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Asociația ”Steaua Speranței” unde erau angajate cele cinci femei în calitate de terapeuți avea ca scop integrarea copiilor cu dizabilități în societate/școală prin terapie recuperatorie.
De altfel, actualii soți Maniliuc s-au cunoscut la acest centru, unde Victor și-a dus pentru recuperare copilașul care a rămas cu sechele în urma accidentului în care mama a murit.