Populația județului Suceava este una dintre cele mai ”tinere” din țară, cu o vârstă medie de 39,9 ani, în vreme ce în cel mai ”îmbătrânit” județ, Teleorman, vârsta medie a populației se apropie de 47 de ani.
Cel mai ”tânăr” județ din România este Ilfov, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin sub 39 de ani, conform datelor Institutului Național de Statistică, prelucrate de HotNews.ro.
În condițiile în care speranța de viață este mai mare, natalitatea în recul și având în vedere migrația forței de muncă, adică a celor care ar fi putut contribui la cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii, crește presiunea pe cei care contribuie la funcționarea sistemului.
Îmbătrânirea populației afectează și autoritățile locale, ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale. În condițiile în care nu pot crește taxele aplicate populației (majoritar pensionare), se ajunge la taxarea suplimentară a afacerilor din zonă.
Alte efecte ale îmbătrânirii populației sunt:
- lipsa forței de muncă;
- creșterea taxelor pe muncă pentru ca Statul să poată susține o masă de pensionari în creștere, creșterea cheltuielilor guvernamentale pentru asistență medicală și pensii;
- dacă vârsta de pensionare rămâne fixă, iar speranța de viață crește, numărul celor care se vor baza pe pensia Statului va crește, în timp ce numărul celor activi în câmpul muncii scade;
- creșterea numărului de pensionari va duce la dezvoltarea pieței de bunuri și servicii legate de persoanele în vârstă.
În 2024, România este a 12-a cea mai îmbătrânită țară din lume (după ponderea seniorilor de 65+ ani în totalul populației), pe primul loc fiind Japonia, unde aproape 30% din populație depășește 65 de ani.