Cazul unui tânăr în vârstă de 26 de ani, din Vicovu de Jos, reprezintă un exemplu care se potrivește cu expresia ulciorul nu merge de multe ori la apă. Tânărul a intrat în a patra lună de arest preventiv, iar între timp a fost și trimis în judecată după ce, fiind deja recidivist, a comis alte trei infracțiuni la regimul rutier, infracțiuni constatate după ce individul a fost implicat într-un accident pe care, nu întâmplător, tot el l-a provocat.
Costică Calancea era băut, nu are permis de conducere și a părăsit locul accidentului pe care l-a provocat pe 25 iulie. Pentru ca ”meniul” să fie unul complet, inculpatul se afla și în stare de recidivă postexecutorie, mai având așadar și anterior o condamnare.
Pe 25 iulie, în jurul orei 18.00, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată prin 112 cu privire la faptul că pe raza comunei Vicovu de Jos a avut loc un accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme.
Pe scurt, un autoturism Jaguar, condus de un tânăr de 21 de ani, oprise în coloană și a fost acroșat din spate de un Mercedes Benz, acesta din urmă fiind condus de bărbatul aflat și acum în arest. În urma acestui impact, Jaguarul a ricoșat pe sensul opus de mers, unde a intrat în coliziune cu un Audi condus regulamentar de o tânără în vârstă de 24 de ani.
La fața locului au fost găsiți doar doi dintre șoferi, cu leziuni ușoare. Dintre ei lipsea Costică Calancea, șoferului autoturismului Mercedes, cel care provocase accidentul din cauza nepăstrării distanței în mers față de vehiculele din față.
Inculpatul a fost depistat ulterior de polițiști și s-a constatat că nu are permis de conducere și era băut.
Rezultatele au indicat o concentrație alcoolică exprimată de 1,25 g/l în cazul probei I, respectiv 1,06 la mie, proba II.
Prin urmare, vicoveanul a fost pus sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de ”conducere sub influența alcoolului”, ”conducere fără permis”, dar și pentru infracțiunea de ”părăsire a locului accidentului”.
Polițiștii și procurorul de caz au constatat, pe lângă concursul de 3 infracțiuni săvârșite de inculpat, și starea de recidivă postexecutorie a acestuia, el fiind condamnat în anul 2022 la executarea unei pedepse de 1 an și 4 luni, tot pentru infracțiuni la regimul rutier. Atunci, pedeapsa a fost una cu suspendare.
Fiind vorba de cumul de infracțiuni și de recidivă postexecutorie nu s-a mai putut pune problema de clemență față de inculpat.
Procurorii de la Rădăuți au cerut arestarea preventivă, iar mandatele au fost prelungite atât de Judecătoria Rădăuți, cât și de Tribunalul Suceava, unde inculpatul a încercat să obțină arestul la domiciliu sau măsura controlului judiciar.