Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 19 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 247 (8776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Ion Cârchelan și Iulia Cârchelan

Doi artiști plastici din Republica Moldova, tată și fiică, au expus 43 de picturi în acuarelă, la Galeria de artă Zamca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi artiști plastici din Republica Moldova, tată și fiică, Ion Cârchelan și Iulia Cârchelan, auexpus 43 de picturi în acuarelă, „tehnica ud pe ud”, la Galeria de artă Zamca. Vernisajul expoziției „Vremuri și Valuri: Călătorii în acuarelă” a avut loc vineri, 18 octombrie 2024. Iulia Cârchelan a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, după care a urmat Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Istoria și teoria artei din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu" Iași, fiind colegă de facultate cu criticul de artă sucevean drd. Delia-Ioana Leizeriuc.

Artistul plastic Ion Cârchelan, tatăl Iuliei, s-a născut la Nisporeni și tot acolo a absolvit școala de pictură pentru copii, iar apoi a urmat cursurile Școlii Republicane de Artă „I. Repin” din Chișinău. După cum a povestit artistul, la începutul anilor 1990, a predat arta plastică și desenul liniar la o școală din Nisporeni. Tablourile lui Ion Cârchelan, dar și cele realizate de fiica sa Iulia au fost expuse în galerii dinSUA, Italia, Franța, Austria, România (Cluj, Hunedoara, Suceava etc.). Prima expoziție personală a lui Ion Cârchelan a fost în 2002, în SUA, expoziție la care a vândut foarte multe lucrări.

 

  • Strălucire, prospețime, paletă de culori delicate, cu nuanțe subtile

Talentul se transmite de la o generație la alta, astfel că fiul Iuliei, Ștefan, la doar șase ani, pictează și vrea urmeze o școală de artă. Și el a fost prezent la expoziția de la Suceava. Drd. Delia-Ioana Leizeriuc a apreciat în expunerea sa faptul că cei doi artiști folosesc „<tehnica ud pe ud>, tehnică deosebită, dar dificilă, pe care trebuie să o stăpânești foarte bine pentru ca rezultatul să fie impecabil. Amândurora le place să asculte muzică jazz în timp ce pictează”. Criticul de artă a mai completat că în arta Iuliei „găsim acea spontaneitate specifică temperamentului său în a-și alege tematica lucrărilor, acel joc lejer și relaxat al culorilor pe pânză. În această serie de lucrări, în acorduri pastelate, unde vedem numeroase peisaje, regăsim și câteva suave naturi statice, ce îmbracă elegant întregul ansamblu”.

Lui Ion Cârchelan îi place să picteze peisaje rurale și urbane, copii, inclusiv elemente din Delta Dunării, a apreciat drd. Delia-Ioana Leizeriuc. „Strălucirea, prospețimea, paleta de culori delicate, cu nuanțe subtile, viziunea plină de optimism și simplitatea experiențelor conferă întregii opere un farmec aparte. Totul este sublim și rafinat”, a concluzionat criticul de artă la finalul vernisajului.

 

  • Fiecare tablou este o poveste

Iulia Cârchelan și Ion Cârchelan explorează teme precum trecerea timpului și impactul acestuia asupra peisajelor naturale și urbane. Artiștii au adus în fața publicului sucevean o serie de lucrări în acuarelă, „ce prezintă momente efemere și transformări subtile, invocând reflecții profunde asupra valorilor umane și a legăturii dintre om și natură”.

„Fiecare tablou este o poveste, oferind o experiență vizuală care este atât de personală, cât și universală. Vă așteptăm să vă pierdeți în culorile și formele care aduc peisajele la viață și să descoperiți noi perspective asupra lumii prin ochii artiștilor”, transmit organizatorii, Galeria de artă Zamca (Strada Zamca, nr. 17, Suceava) și Asociația Institutul Bucovina, președinte drd. Petru-Vasile Gafiuc, care invită publicul să viziteze expoziția, până pe 31 octombrie 2024. Prezent la vernisaj, dr. Antoniu – Alexandru Flandorfer, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Suceava, le-a acordat celor doi artiști invitați din Republica Moldova câte o Diplomă de excelență, în semn de apreciere și respect pentru arta pe care o realizează. Curatorul expoziției: Mihai Pânzaru PIM.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi artiști plastici din Republica Moldova, tată și fiică, au expus 43 de picturi în acuarelă, la Galeria de artă Zamca.
 Vizualizări articol: 781 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Doi artiști plastici din Republica Moldova, tată și fiică, au expus 43 de picturi în acuarelă, la Galeria de artă Zamca5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei