Comisia Europeană i-a acordat, la mijlocul lunii octombrie, Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) distincția „Excelență pentru resursele umane în cercetare/HR Excellence in Research Award” (HRS4R). Această distincție este acordată instituțiilor de învățământ superior și instituțiilor de cercetare și dezvoltare care respectă principiile conturate în Carta Europeană a Cercetătorilor și în Codul de conduită pentru recrutarea cercetătorilor, creând astfel condiții favorabile de muncă și un proces de recrutare transparent pentru cercetători. Aceste principii sunt în conformitate cu politica universității sucevene de a atrage cercetători, de a participa activ la Spațiul European de Cercetare și de a crește vizibilitatea internațională.
O distincție cu misiunea de a îmbunătăți calitatea și continuitatea cercetării
Misiunea distincției „Excelență pentru resursele umane în cercetare ”(HRS4R) acordată universității sucevene este de a îmbunătăți calitatea și continuitatea cercetării și a carierei cercetătorilor remarcabili și de a extinde oportunitățile de carieră, contribuind la dezvoltarea unui spațiu european de cercetare mai atractiv și mai competitiv. Prin adoptarea principiilor Cartei europene pentru cercetători și a Codului de conduită pentru recrutarea cercetătorilor, USV recunoaște valoarea acestora și se angajează în procesul de implementare a HRS4R Award. Demersul de aliniere la principiile Cartei și Codului de conduită va avea implicații directe asupra principalelor direcții operaționale ale universității din Suceava: educația, cercetarea, inovarea și transferul tehnologic. Această abordare multicriterială, care interconectează inteligent formarea capitalului uman cu cercetarea fundamentală înalt calitativă și cu valorificarea cercetării cu impact la nivel societal și economic, va contribui la consolidarea reputației și la creșterea performanței și a influenței universității sucevene la nivel național și internațional.
Distincția HRS4R garantează un tratament egal al cercetătorilor din toate instituțiile europene și facilitează accesul la fondurile europene de cercetare, reflectând în același timp angajamentul USV de a-și îmbunătăți continuu politica de management al resurselor umane, pentru a dezvolta o cultură a cercetării de calitate și de succes.