În cadrul întâlnirii cu directorii școlilor din județ, adjunctul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava prof. Gabriel Matei a semnalat lipsa de interes a multor profesori vizavi de implicarea în organizarea examenului de bacalaureat.
Acesta a făcut un apel către directorii liceelor sucevene să mobilizeze profesorii și să-i motiveze să participe la desfășurarea examenului.
„Dacă în școlile generale, evaluarea naționale se desfășoară ok pentru că se raportează strict la profesorii de acolo, în ceea ce înseamnă bacalaureat avem o problemă gravă, și mă refer aici, în primul rând, la profesorii asistenți. Nu cred că este sub demnitatea unui profesor cu ștaif să fie și asistent la examenul de bacalaureat și cred că ar trebui să fiți în asentimentul meu și să fiți de acord cu mine. Ca directori aveți datoria de a asigura acel număr de profesori asistenți, evaluatori, membri în comisie și așa mai departe”, a transmis inspectorul școlar general adjunct directorilor prezenți la întâlnirea de joi, 17 octombrie.
Acesta a arătat că participarea profesorilor în organizarea și desfășurarea bacalaureatului trebuie să fie benevolă, însă a îndemnat directorii să convingă și să „forțeze un pic nota” pentru a asigura personalul necesar pentru acest examen.
„Iau numele de la A la Z, împart în două colectivul de cadre didactice. De la A la M în prima sesiune, de la M încolo în cea de-a doua sesiune sau în anul următor și cred că nu ar mai fi discuții vizavi de această problemă”, le-a sugerat insp. Matei directorilor liceelor, subliniind că „acest examen nu este al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, este în primul rând al elevilor din școlile dumneavoastră”.
„Nu vă spun ce muncă este în această situație până reușim să adunăm acei profesori asistenți. Nu mai zic că s-a ajuns în situația în care colegii, licee <racolează> profesori sau educatori, învățători de prin școlile din împrejurimi pentru a-și asigura necesarul de cadre didactice pentru acest examen. (...) Cadrele didactice trebuie să se implice și vă rog insistent încercați să nu mai avem problema asta la examenele naționale de anul următor. Este o pată în primul rând pe școala respectivă. Nu-și poate asigura necesarul de profesori asistenți pentru elevii școlii respective. Nu sunt elevii IȘJ-ului sau ai altui județ”, a mai explicat prof. Gabriel Matei.
Adjunctul cere sinceritate la evaluarea cadrelor didactice
Inspectorul școlar general adjunct le-a mai cerut directorilor de școli să fie onești când vine vorba de evaluarea anuală a cadrelor didactice și acordarea calificativelor pentru aceștia.
„Poate nu vreți să vă asumați acest lucru pentru că ați putea fi dați în judecată pentru că ați scăzut un calificativ. Și vizavi de acordarea acestor calificative, vă rog să evitați formalismul, e vorba de atenție, responsabilitate și corectitudinea evaluării. Dacă în cazul unui coleg merită scăzut calificativul, faceți acest lucru. Pentru că altfel se ajunge la un formalism și niciodată nu vom avea un echilibru și o vedere de ansamblu corectă asupra cadrelor didactice. Pentru că sunt cadre care muncesc mult într-o școală și sunt cadre care <se fofilează>, dacă pot spune mai neacademic, și știți la ce mă refer”, a mai punctat insp. Gabriel Matei.