Ziua Mondială a Alimentației a fost marcată ieri, 16 octombrie, la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, printr-un eveniment organizat de către Facultatea de Inginerie Alimentară. Instituirea acestei zile sărbătorite pe întreg mapamondul a făcut subiectul unor discuții începând cu ora 10.00, în Auditoriumul „Joseph Schimdt”. Având ca parteneri de organizare Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Suceava și Asociația „Gustă din Bucovina”, Ziua Mondială a Alimentației 2024 a continuat în incinta campusului universitar cu o expoziție cu vânzare de produse alimentare, realizată de către producătorii din Asociația „Gustă din Bucovina”.
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a instituit Ziua Mondială a Alimentației în anul 1979, în cadrul celei de-a XX-a Conferințe Generale. Data de 16 octombrie marchează aniversarea fondării FAO și atrage atenția asupra faptului că, la nivel mondial, milioane de oameni nu își pot permite o dietă sănătoasă și nici nu au acces la mâncare cu adevărat nutritivă. Potrivit statisticilor privind foametea în lume, 785 de milioane de oameni nu au suficientă hrană pentru a susține un stil de viață sănătos. Alimentația precară cauzează 45% dintre decesele copiilor cu vârsta sub cinci ani din țările aflate în curs de dezvoltare. Bilanțuri triste arată că peste trei milioane de copii mor anual pentru că nu au acces la o alimentație nutritivă.
Începând cu anul 1981, FAO a selectat anual o temă specifică pentru Ziua Mondială a Alimentației. În acest an, tema este „O alimentație sigură astăzi, pentru un viitor sănătos”.
Asociația „Gustă din Bucovina” este o organizație neguvernamentală, formată din fermieri și procesatori de nivel mic spre mediu, care reunește 55 de membri din județul Suceava. Scopul asociației este de a sprijini dezvoltarea producătorilor locali prin promovare, obținerea de certificări produse, obținerea de fonduri nerambursabile, prezența produselor locale în magazine și, în viitor, în propria locație. În cadrul expoziției vizitatorii au putut aprecia produse de calitate, precum brânzeturi, specialități din carne, conserve pentru toamnă, dulciuri de casă, miere de albine și subprodusele ei, produse de calitate din lavandă sau cânepă și altele.