Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 244 (8773)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

„Memoria pietrelor – patrimoniu evreiesc”

Tururi virtuale 360 de grade, dedicate cimitirelor evreiești din Siret și Rădăuți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai vechi cimitir evreiesc din țară, din localitatea Siret, precum și cimitirul din municipiul Rădăuți vor putea fi vizitate, începând de miercuri, 16 octombrie 2024, online, accesând website-ul comunitateaevreiloriasi.ro.

Tururile virtuale, făcute cu tehnica fotografiilor 360 de grade, au fost realizate în cadrul proiectului cultural „Memoria pietrelor – patrimoniu evreiesc”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România (SSIR), în parteneriat cu comunitățile evreiești din Iași, Rădăuți și Botoșani, Casa de Cultură “Mihai Ursachi” a municipiului Iași, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Locuitorii din Siret sunt invitați miercuri, 16 octombrie, de la ora 12.00, la Centrul de Tineret Siret, să participe la proiecția unui film de prezentare a complexului funerar din Siret, care poate fi privit ca o cronică în piatră care surprinde cu acuratețe momente importante din viața comunității evreiești din Siret. Realizatoarea filmului, Alina Țiței, a explicat că „tururile virtuale 360 de grade, dedicate cimitirelor evreiești din Siret și Rădăuți, reprezintă un instrument util atât pentru diaspora evreiască, care se va putea conecta la spațiul de origine, cât și pentru publicul larg, care va avea astfel acces la patrimoniul iudaic. Cimitirele din nordul Moldovei sunt adevărate tezaure de artă funerară care spun, peste timp, o poveste complexă despre originile, preocupările, succesele și tragediile comunităților evreiești care au trăit în acest spațiu.”   

După proiecția filmului, care va dura 20 de minute, istoricul Florea Ioncioaia, Igo Koffler, președintele Comunității Evreiești din Rădăuți, Alina Țiței, realizatorul filmului, și fotograful Ionuț Tiberiu Bălan vor intra într-un dialog cu publicul.

 

Expoziție de fotografie stradală

Totodată, publicul este invitat să vizioneze expoziția de fotografie stradală „Memoria Pietrelor – Complexul funerar Siret”, amplasată pe gardul Templului israelit din Siret, un edificiu de cult construit în 1840.

„Complexul funerar evreiesc de la Siret este cel mai important tezaur istoric și artistic pe care ni l-au lăsat comunitățile evreiești din nordul Moldovei. Pietrele remarcabil sculptate ne vorbesc despre tradițiile și valorile unei comunități aproape dispărute. Alături de semnificația lor spirituală și memorială, aceste mărturii în piatră ne îndeamnă să vedem importanța cunoașterii trecutului unei lumi care ne-a însoțit propria istorie. Dacă cimitirul medieval din Siret este matricea, spațiul genuin care a generat marile teme în stilistica ornamentației funerare evreiești din nordul Moldovei, cimitirul evreiesc din Rădăuți s-a constituit ca un spațiu funerar de tranziție. Observăm în acest cimitir un dialog între pietrele funerare de inspirație hasidică, aproape identice cu cele din Siret, și monumentele funerare de tendință modernistă, care preiau din stilistica europeană motive și forme seculare, îndeosebi ornamentație cu simbolistică sionistă”, a transmis echipa proiectului „Memory of stones – jewish heritage”, care și-a propus o cartografiere culturală a cimitirelor evreiești din localitățile Rădăuți, Siret, Lespezi, Podu Iloaiei și Ștefănești, utilizând noile tehnologii digitale și artele vizuale.

 

Activități, la Rădăuți

Tot miercuri, de la ora 17.00, publicul din Rădăuți este invitat la proiecția filmului de prezentare a cimitirului evreiesc din localitate și la vernisajul expoziției de fotografie stradală, care va fi amplasată pe gardul Templului Mare. Publicul rădăuțean va fi invitat, de asemenea, să intre în dialog cu organizatorii evenimentului. Managerul proiectului „Memory of stones – jewish heritage”, Florea Ioncioaia, spune căorașele din Moldova datorează comunităților iudaice o efervescentă viață economică până la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial. Există, pe de altă parte, un sentiment de datorie generat de momentele tragice prin care au trecut acestea în anul 1941. În cazul comunităților din Siret și Rădăuți, vorbim despre mii de oameni deportați în Transnistria. Puțini dintre aceștia s-au întors. Creionarea rolului pe care comunitățile evreiești l-au avut în viața socială urbană, uneori esențial, și ale cărui efecte le simțim și astăzi se poate constitui într-un demers reparatoriu și în același timp educativ, prin recursul la moștenirea/patrimoniul evreiesc”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tururi virtuale 360 de grade, dedicate cimitirelor evreiești din Siret și Rădăuți.
 Vizualizări articol: 405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tururi virtuale 360 de grade, dedicate cimitirelor evreiești din Siret și Rădăuți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei