Liderul PNL și candidatul liberalilor pentru funcția de președinte al României, Nicolae Ciucă, a declarat la finalul vizitei de marți pe care a efectuat-o în Horodnic de Sus că a avut foarte multe de învățat după ce a văzut investițiile din această comună, modul în care se păstrează tradițiile, dar a învățat multe lucruri și de la localnici.
Pentru început, prezent alături de Nicolae Ciucă în cadrul unei conferințe de presă, liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că a ținut să îi arate lui Nicolae Ciucă o poveste de succes a unui primar liberal tânăr, care în scurt timp va prelua al treilea mandat.
„Este o poveste de succes care are ca trimitere cel puțin unul, dacă nu mai multe puncte din programul de guvernare al PNL. E vorba de Pactul pentru Satul Românesc. Și vizita de astăzi a avut foarte multe capitole care înseamnă după părerea mea o poveste de succes, școală și pentru alte primării, modele care trebuie multiplicate”, a spus Gheorghe Flutur.
La rândul său, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus că a ținut să vină la Horodnic de Sus după ce Gheorghe Flutur i-a povestit de mai multe ori despre ceea ce se petrece în această localitate. El a spus că a considerat astfel că trebuia să vină aici, să vadă cu ochii lui și să discute cu oamenii pentru a învăța de la fața locului.
„Astăzi chiar am avut foarte multe lucruri de văzut și de învățat de la cei care și-au deschis propriile afaceri, de la cei care duc mai departe tradiția oieritului, de la o administrație locală performantă, și domnului primar trebuie să îi fie recunoscute meritele de management absolut eficient și eficace”, a precizat Nicolae Ciucă.
El a adăugat că a mai vizitat locațiile în care primăria dezvoltă trei cartiere de locuințe în stilul arhitectural bucovinean și a văzut modul în care primarul sprijină ducerea mai departe a tradiției la nivelul afacerilor de familie și modul în care sprijină antreprenorii locali, având deja investiții de mai multe milioane de euro în parcul industrial din comună. Președintele PNL a mai precizat că a vizitat și o biserică de lemn, locaș de cult de patrimoniu. „Este o biserică de la 1790, păstrată și întreținută, un loc care cu adevărat merită să fie vizitat pentru că aici putem să tragem singuri concluzia despre ceea ce a însemnat credința în Dumnezeu, în oameni și în faptele lor”, a transmis Nicolae Ciucă.
De precizat că în cadrul vizitei în această comună, Nicolae Ciucă a mers o fermă locală, Livada Bucovinei, o afacere de familie în care lucrează și români întorși din Diaspora.
„Aici am văzut importanța sprijinirii micilor antreprenori și a agriculturii locale. Guvernul trebuie să susțină constant aceste inițiative pentru a întări clasa de mijloc și pentru a avea un viitor sustenabil în România”, a spus Ciucă.
De asemenea, el s-a declarat onorat că a putut să-l întâlnească pe meșterul popular cojocar Lungoci Domucă, despre care a spus că este un adevărat păstrător al tradițiilor românești. „Munca și dedicarea sa sunt o mărturie vie a valorilor care definesc identitatea noastră. Prin mâinile sale, se păstrează nu doar meșteșugul cojocăritului, dar și o parte din sufletul Bucovinei”, a declarat liderul PNL.
El a mai spus că este esențial ca astfel de oameni să fie sprijiniți, aceștia fiind „adevărate comori ale culturii noastre”, pentru a fi siguri că tradițiile se vor transmite mai departe generațiilor viitoare.