Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat în luna octombrie o campanie de vaccinare antirabică la nivel de județ care se va derula până la finele acestui an.
Medicii veterinari au misiunea de a vaccina cât mai mulți câini în următoarele 3 luni, având în vedere cazurile de turbare care apar periodic, cele mai recente fiind în județele vecine Botoșani și Iași.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a făcut un apel către suceveni să colaboreze cu medicii veterinari, cu atât mai mult cu cât vaccinul antirabic este gratuit.
Conform procedurii standard, câinele este întâi microcipat și apoi vaccinat antirabic. Prin prima operațiune, patrupedul are oficial un stăpân.
Cum vaccinul este gratuit, oamenii au de suportat doar costul cipului și manopera medicului veterinar.
În funcție de localitate și distanțe, întregul tarif ar trebuie să fie între 15 și 30 de lei.
Cazuri de rabie s-au înregistrat relativ recent în județ la vulpi, câini sau bovine. După cum se știe în mediul specialiștilor veterinari, atunci când rabia ajunge la bovină se poate vorbi deja de ”fundul sacului” virusului, care deja a circulat.
Virusul rabiei este mortal atât la animale, cât și la om, dacă, Doamne ferește, s-ar transmite masiv într-o comunitate și ar fi scăpat de sub control.