Consumul fraudulos de energie electrică este în creștere. Departamentul de Inspecție Energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat în primele nouă luni ale acestui an 1.024 de cazuri de consum fraudulos, din care 436 în sistemul de distribuție gaze naturale, iar 588 în cel de energie electrică.
În timp ce numărul de cazuri de fraude pe segmentul de gaze naturale a înregistrat o scădere cu 36%, pe segmentul de electricitate a crescut cu 31%.
Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal. Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate. Instalațiile clandestine utilizate, intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod pot beneficia de energie gratuită, mai transmit specialiștii.
Reprezentanții Delgaz au transmis: „Apelăm la spiritul civic al cetățenilor, dar și la reflexul natural de a se proteja de riscuri și le solicităm să ne transmită situațiile de potențial consum fraudulos de care iau cunoștință la adresa de e-mail raporteazafrauda@eon-romania.ro, la numărul de telefon 0371 700 157apelabil gratuit(prin înregistrarea unui mesaj vocal) sau la cea mai apropiată secție de poliție. Mulțumim persoanelor care aleg să ne sesizeze și îi asigurăm că verificăm toate situațiile semnalate, cu păstrarea confidențialității identității celor ce ne transmit informații”.
Măsuri de prevenție
Specialiștii mai spun că intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție și/sau parametri neconformi ai energiei și gazelor naturale furnizate. „Compania noastră nu tolerează aceste acțiuni ilegale. De aceea, acțiunile de identificare și limitare a consumului fraudulos derulate de specialiștii Delgaz Grid au caracter permanent”, au mai spus reprezentanții Delgaz, care, pentru siguranța clienților, recomandă următoarele măsuri de prevenție: nu lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale; nu acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau a cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri contorizate mai mici; nu acceptați folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (exemplu: izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc.).