Casele din lemn nu sunt o noutate în Bucovina. Încă se găsesc, pierdute pe dealuri, case din grinzi de lemn pătrate izolate cu pământ. Chiar dacă lemnul a rezistat bine, casele nu mai sunt la fel ca la început și multe au fost abandonate. Acum se construiește cu lemn altfel, casele fiind mult mai trainice și mai bine izolate termic. Materialele, tehnologiile și sistemele moderne au făcut din lemn materialul de construcție al viitorului. Mulți dintre cei care vor o casă nouă aleg să construiască așa, trendul fiind pe creștere de câțiva ani.
Litarh construiește case pe structură de lemn pentru piața românească și cea europeană de aproape 20 de ani. În fabrica de la Valea Moldovei au fost făcute investiții, ceea ce îi permite să construiască mai repede case rezistente și eficiente energetic.
Dotările din fabrică ajută la reducerea timpului de construire pe șantier
Casele pe structură de lemn sunt construcții care se ridică mai repede decât cele din materiale clasice de construcție. Cadrele mari care alcătuiesc pereții și planșeele fac ca lucrările să avanseze cu viteză mai mare. La scurtarea timpului contribuie și lipsa materialelor umede ca beton, ciment sau mortar, eliminându-se timpul de așteptare pentru întărirea și uscarea lor.
Timpul se reduce și mai mult dacă constructorul are echipamente care permit prefabricarea unor pereți și planșee în fabrică. Litarh deține în fabrică astfel de echipamente unde poate face structuri case lemn cu un grad avansat de prefabricare. Prefabricarea presupune realizarea cadrului de lemn rigidizat, montarea materialului izolator și straturilor ulterioare de izolare și finisare: panouri de gips carton la interior, izolație exterioară, fațada exterioară, etc. Cu cât sunt montate mai multe din aceste straturi, cu atât timpul de ridicare a casei în șantier este mai scurt.
Pereții și planșeele prefabricate cu mare precizie sunt transportate apoi pe șantier unde sunt montate ca niște piese de LEGO. Echipamentele folosite fac ca potrivirea să fie perfectă, rezultând case trainice și bine închegate.
Case solide cu multe avantaje pentru proprietar
De-a lungul anilor au fost construite cu acest sistem case solide și avantajoase pentru proprietar. Folosirea lemnului, un material care la aceeași rezistență este de 3-4 ori mai ușor decât betonul sau cărămida, vine cu avantaje precum creșterea spațiului util, reducerea costurilor cu fundația sau comportamentul mai bun în cazul unui cutremur.
Cum lemnul este mai ușor și casa rezultată va fi mai ușoară. Asta este explicația pentru fundația mai ieftină, dar și pentru comportamentul mai bun la cutremur. Specialiștii ne spun că forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei, deci o casă mai ușoară înseamnă că seismul va acționa asupra ei cu o forță mai redusă.
Datorită lemnului mai ușor, pereții vor fi mai subțiri cu toate că vor avea aceeași rezistență. Acest lucru rezultă la faza de proiectare când se fac calculele de rezistență. Ca urmare, spațiul util al casei va fi mai mare, la aceeași amprentă la sol cu a unei case din beton sau cărămidă.
Sistem care asigură o eficiență energetică ridicată a casei
Un alt avantaj important derivă din felul cum sunt construite casele pe structură de lemn. Cadrele rigidizate care formează pereții și planșeele au în interior un spațiu gol în care se montează izolația termică. Astfel casa va fi izolată termic încă de când sunt ridicați pereții. Straturile exterioare de material izolator, montajul atent al ferestrelor și ușilor exterioare, eliminarea schimburilor necontrolate de aer cu exteriorul izolează și mai bine casa, făcând-o eficientă energetic.
Eficiența energetică ridicată a casei este un mare avantaj pentru proprietar, mai ales în aceste perioade când costurile cu energia sunt destul de volatile. O casă eficientă energetic are un consum anual pentru întreținere sub 50 kWh/m² ceea ce înseamnă facturi mai mici și costuri previzibile.
Dacă vrei o astfel de casă eficientă energetic, dacă ești interesat de construcții case lemn în Suceava, Litarh poate fi soluția. Constructorul are în portofoliu numeroase proiecte realizate în țară și în Europa care pot fi o sursă de inspirație.