Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 238 (8767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5377 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

19 - 20 octombrie

„Târgul Mărului” de la Fălticeni, la a XIX-a ediție

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 19 - 20 octombrie, în centrul municipiului Fălticeni se va desfășura „Târgul Mărului”. Ajunsă la  a XIX-a ediție, manifestarea dedicată pomicultorilor a fost inițiată în anul 2003 de inginerul pomicultor Cătălin Dobrescu, cel care, cu un an înainte, punea bazele Asociației Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni - Rădășeni, cuprinzând specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Fălticeni, tineri fermieri din zonă și administrația locală. Tradiția organizării acestei manifestări a fost întreruptă doar în anul 2010, din cauza inundațiilor, și în anii 2020 și 2021, din cauza pandemiei.

Târgul Mărului va fi organizat în centrul municipiul Fălticeni, pe străzile Republicii (Aleea Pietonală până la intersecția cu strada Dogari) și Bulevardul Revoluției (de la blocul turn până la intersecția cu strada Nicolae Beldiceanu). Vor expune pomicultori, furnizori de materiale și produse specifice pentru agricultură, producători și procesatori de lapte și carne, apicultori, legumicultori, meșteri populari. Cei mai mulți participanți la „Târgul Mărului”  vor fi din Fălticeni și din bazinul pomicol Fălticeni – Rădășeni, membrii Asociației „Produs în Bucovina” și ai Asociației „Gustă din Bucovina”, dar vor fi și invitați din județ cu produse de artizanat, pielărie, elemente de port tradițional, produse fitosanitare, produse meșteșugărești, flori etc. 

Sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 12,00, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” se va desfășura Seminarul „Pomicultura românească: Tradiție, inovație și sustenabilitate”, manifestare care subliniază legătura cu tradiția, dar și orientarea către soluții moderne și durabile.

 

Ansamblul profesionist „Ciprian Porumbescu”, prezent la Târgul Mărului

Partea artistică va fi asigurată de ansambluri folclorice, formații artistice, soliști vocali și instrumentiști de la Clubul Copiilor Fălticeni, Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, unitățile școlare din municipiu, printre invitații zilei de sâmbătă numărându-se Laura Lungu, Marius Incău Fălticineanu și formația „Portativ”. Programul artistic al zilei de duminică va fi deschis la ora 12,30, de Ansamblul profesionist „Ciprian Porumbescu”, pe scenă urmând să urce soliștii Nicoleta Cojocaru, Alexandru Recolciuc, Lenuța Rusu, Grupul „Moldava”, Ansamblul „Piatra Străjii” din Pojorâta.

Manifestarea este organizată de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Fălticeni,  Asociația „Produs în Bucovina” și Consiliul Județean Suceava prinCentrul Cultural „Bucovina” în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, asociațiile pomicultorilor din zona Fălticeni, Asociația „Gustă din Bucovina”.

 

Fructe de calitate, sănătoase, ecologice

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat: „Este datoria noastră să promovăm pomicultorii și produsele noastre tradiționale. Avem cu ce ne mândri, pomicultorii muncesc foarte mult, s-au adaptat la tot ceea ce înseamnă rigorile UE, la tot ceea ce însemnă producție de calitate. Avem mere de foarte bună calitate, sănătoase, ecologice. Foarte multe livezi au fost modernizate prin reconversie, în ceea privește soiurile de măr, de pomi fructiferi.

Târgul de mere și produse agroalimentare se va deschide sâmbătă, 19 octombrie, ora 10,00, în zona centrală a municipiului, cu desfășurarea activităților comerciale cu fructe și legume și cu o expoziție de fructe în fața scenei. După ora 12,00, în aceeași locație va avea loc un spectacol folcloric în care vor evolua soliști și formații artistice din Fălticeni. Duminică, Târgul de mere se va deschide la ora 10,00, iar după ora 12,30, atmosfera va fi întreținută de soliști și ansambluri folclorice din zona Fălticeni și de invitați.

În cadrul expoziției de fructe, fermieri din bazinul pomicol Fălticeni – Rădășeni vor prezenta soiurile de mere care se cultivă în această zonă, iar specialiștii din cadrul Direcției Agricole și APIA Suceava vor oferi consultanță de specialitate la standul amenajat în cadrul târgului.

Pe lângă pomicultori și-au anunțat prezența apicultori, producători de material săditor, firme care asigură substanțe pentru combaterea dăunătorilor, producători și procesatori de lapte și carne.

Adresez invitația de a cumpăra produse românești, produse bune, produse din zona Fălticeni, pentru că, așa cum se știe, sunt cele mai bune, frumoase și sănătoase”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Târgul Mărului” de la Fălticeni, la a XIX-a ediție.
 Vizualizări articol: 356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Târgul Mărului” de la Fălticeni, la a XIX-a ediție5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei