Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 238 (8767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5377 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Drum lin spre prescriere

Judecarea agresorilor care l-au umilit în pădure pe Tiberiu Boșutar începe abia acum, la 2 ani de la trimiterea în instanță

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre cazurile de agresiune asupra unui activist de mediu care a fost intens mediatizat în luna septembrie a anului 2021 s-a ”împotmolit” în faza de cameră preliminară a instanței după ce procurorii au trimis dosarul spre judecare relativ repede.

Este vorba de cazul lui Tiberiu Boșutar și a doi cameramani care au fost încercuiți și sechestrați în pădure, în comuna Panaci, la limita cu Șaru Dornei. Doi dintre cei acuzați că au participat la agresiune sunt silvicultori.

Acum doi ani de zile, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați, pentru infracțiunile de purtarea abuzivă (în cazul celor care sunt lucrători silvici), respectiv pentru infracțiunea de loviri sau alte violențe, în cazul celor care au acționat ca persoane fizice.

Abia pe 8 octombrie, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Suceava a constatat legalitatea sesizării instanței și a dispus începerea judecății.

Au fost 2 ani în care avocații inculpaților au asaltat instanța cu contestații, care în parte au fost admise, în sensul că au fost și probe excluse din dosar, iar procurorii au trebuit să refacă parte din anchetă.

Cum infracțiunile pentru care sunt trimiși în judecată inculpații au limite de pedepse mici și foarte mici, și sunt deja 3 ani de zile, există perspectiva clară de a se ajunge la prescriere.

Prin urmare, cei trimiși în judecată ar putea avea de răspuns cel mult în civil, pe linie de daune.

 

Tratamentul degradant, evident și pentru procurori. Agresorii au făcut și filmări cu umilirea lui Boșutar

La vremea agresiunii, în septembrie 2021, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată, prin 112, cu privire la faptul că patru persoane (un activist de mediu, doi cameramani și un localnic) au fost victimele unei agresiuni din partea mai multor persoane, în pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci. Cel din urmă, localnicul a fost singurul care a scăpat din pădure, fără a avea de a face direct cu grupul de agresori.

Având în vederea arealul extins al zonei, au fost constituite, în regim de urgență, mai multe echipe de polițiști și jandarmi, iar în aproximativ 30 de minute s-a reușit reperarea în fondul forestier a activistului de mediu și a doi cameramani.

Din audierile efectuate s-a constatat că în cursul zilei de 16 septembrie 2021, activistul de mediu și cameramanii s-au deplasat împreună cu un localnic în zona forestieră din proximitatea comunei Panaci, pentru a realiza un material video cu privire la posibile acte ilicite privind tăieri de arbori.

În timpul activității, aceștia au fost surprinși de mai mulți localnici din zonă pe terenurile forestiere private, iscându-se un conflict, care a degenerat, activistul și cameramanii fiind agresați de către celelalte persoane.

Cel puțin activistul de mediu a fost obligat să se dezbrace și a fost supus la acte de umilire, pe care agresorii le-au filmat. De altfel, respectivele filmări au ajuns ulterior și la polițiști. Agresorii i-au deposedat pe activist și pe unul dintre cameramani de bunuri, însă nu și le-au însușit, astfel că s-a considerat că nu este vorba de tâlhărie (furt comis prin violență).    

”Cei patru inculpați au lovit cu pumnii și picioarele trei persoane vătămate ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Una dintre persoanele vătămate a fost supusă unui tratament degradant”, au confirmat și procurorii dorneni într-un comunicat de presă.

De precizat că la locul unde s-au petrecut faptele au fost prezente în jur de 20 de persoane, localnici, cei mai mulți fără a interveni direct, dar care evident au contribuit indirect la ce s-a întâmplat acolo.

Această încadrare a faptelor nu l-a mulțumit pe activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care a reclamat că a fost umilit crunt, tâlhărit și sechestrat, declarându-se inclusiv victima unei tentative de omor. Chiar dacă tentativa de omor pare o acuzație exagerată, partea legată de acuzația de lipsire de libertate și tâlhărie  pare fi mai aproape de a fi luată în calcul de instanță dacă se va pune în discuție schimbarea încadrării juridice a faptelor.

În acest dosar au fost trimiși în judecatăCătălin Ioan Florean, din comuna Panaci, care este acuzat că s-a deplasat la locul faptei în calitate de tehnician silvic al Ocolului Silvic Dealu Negru și a exercitat acte de violență și l-a supus la tratamente degradante pe activistul Boșutar. Inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de ”purtarea abuzivă”.

Al doilea silvicultor, Răzvan-Daniel Dîmbu, din comuna Șaru Dornei, este acuzat și el de aplicarea de lovituri și de tratamente degradante, însă va fi judecat pentru două infracțiuni de purtare abuzivă, atât față de Boșutar, cât și față de cameramanul Mihai Gavril Dragolea (și el parte civilă în dosar).

Au mai fost trimiși în judecată Mirel Lungu, din Panaci, și Ioan Cristian Iftinca, tot din Panaci, pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe.

Cei patru inculpați se bucură de prezumția de nevinovăție până la o sentință definitivă a judecătorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Judecarea agresorilor care l-au umilit în pădure pe Tiberiu Boșutar începe abia acum, la 2 ani de la trimiterea în instanță.
 Vizualizări articol: 806 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Judecarea agresorilor care l-au umilit în pădure pe Tiberiu Boșutar începe abia acum, la 2 ani de la trimiterea în instanță1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei