Baletul clasic „Lacul lebedelor”, o combinație între muzica emoționantă semnată de P. I. Ceaikovski, povestea captivantă și coregrafia spectaculoasă, interpretat deartiştii de la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Republica Moldova, a fost o adevărată bucurie pentru publicul sucevean. Evenimentul a avut loc joi, 3 octombrie 2024, în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava.
„Lacul lebedelor” are la bază un libret de Vladimir Beghicev şi Vasili Geltzer, care redă tematica victoriei binelui asupra răului şi a dragostei adevărate asupra răului, având în centru prezenţa „fetei-lebădă”, simbol al purităţii şi feminităţii, şi pe iubitul ei Siegfried, a cărui iubire sinceră reuşeşte să spulbere vraja care o ţinea captivă, Interpretarea artiştilor din Republica Moldova a fost pe placul publicului sucevean, care a aplaudat în repetate rânduri prestaţia balerinilor de pe scenă, iar la sfârşitul spectacolului, s-a ridicat în picioare şi a continuat să-i aplaude.
Coregrafia clasică: Marius Petipa și Lev Ivanov; Coordonator coregrafic: Anastasia Homitcaia (artist al poporului); Scenografie: Veceslav Ocunev.
Talent și pasiune
Baletul în patru acte spune povestea tragică a prințesei Odette, care este transformată într-o lebădă de către un vrăjitor malefic, Rothbart. Vrăjitoria poate fi ruptă doar dacă un bărbat care nu a jurat niciodată iubire altei femei îi promite dragostea veșnică. Prințul Siegfried, în timpul unei partide de vânătoare, întâlnește lebedele și pe Odette și se îndrăgostește de ea. El jură să o elibereze de blestem, dar vrăjitorul și fiica lui, Odile, care seamănă izbitor cu Odette, complotează pentru a-i înșela. Publicul sucevean a fost impresionat chiar de la început de legenda despre prinţese transformate în lebede de un vrăjitor. Bufonul de la curtea regelui s-a remarcat şi a fost răsplătit cu aplauze pentru piruetele executate, alături de Siegfried și de Odette. Toți artiștii au dovedit că au talent, că dansează cu pasiune, că au valoare, iar „lebedele” au arătat multă graţie şi profesionalism.
Costumele pe care le-au purtat artiştii, costume realizate de Irina Press, colorate, cu multe broderii, cusături preţioase, sau, dimpotrivă, rochiţe albe, recuzita şi decorul au fost deosebite, completând foarte bine tabloul poveştii despre prinţi şi prinţese. Muzica, dansul, culorile, decorul, toate au creat o imagine de basm, o poveste pe placul publicului.
Poveste captivantă
În actul I, acțiune se petrece la castelul prințului Siegfried, unde se organizează o petrecere pentru a celebra ziua lui de naștere. Mama prințului îi amintește că trebuie să aleagă o mireasă la balul din seara următoare. În cel de-al doilea act, prințul merge la vânătoare și descoperă un lac magic unde întâlnește un grup de lebede frumoase. În fruntea lor este Odette, o prințesă fermecată. Siegfried se îndrăgostește de Odette și promite să o salveze. Actul al treia se desfășoară la balul din castel, unde Rothbart apare deghizat, aducând-o pe fiica sa Odile, care seamănă cu Odette. Siegfried, crezând că Odile este Odette, îi jură dragostea veșnică. Odette, care apare în acel moment, este devastată. În actul IV, Siegfried își dă seama de greșeala sa și se grăbește la lac pentru a cere iertare. Odette îl iartă, dar blestemul nu poate fi rupt.
Artiștii din Republica Moldova au dat dovadă de mult profesionalism. Ei au depășit și două momente neprevăzute, mai puțin plăcute din spectacol: unul în care s-a întrerupt muzica pentru câteva secunde, artiștii continuând să danseze, în aplauzele publicului, care i-a încurajat, și un altul în care unei balerine i s-a desfăcut panglica care fixează poanta de gleznă, dar ea a continuat să danseze și nu a știrbit cu nimic din acel moment coregrafic.
„Lacul lebedelor” (Swan Lake) este un balet în patru acte compus de Piotr Ilici Ceaikovski între 1875 și 1876. Este unul dintre cele mai faimoase și iubite balete din istoria muzicii clasice. Premiera mondială a avut loc la Teatrul Bolșoi din Moscova, pe 4 martie 1877.