Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, susține că o regionalizare și descentralizare administrativă a României este absolut necesară. Prezent la o sesiune științifică organizată la Rădăuți de Institutul Bucovina, în care au fost evocate personalitățile lui Iancu Flondor și Eudoxiu Hurmuzachi, Gheorghe Flutur a vorbit despre necesitatea descentralizării deciziilor, astfel încât acestea să nu mai fie luate doar la nivel central. Flutur a pornit de la viziunile administrative pe care le-au avut Iancu Flondor și Ion Nistor, primul dintre aceștia fiind adeptul descentralizării. El a spus că și în programul de guvernare al PNL, pe care îl coordonează, susține că soluția pentru România este o descentralizare curajoasă, și nu pe hârtie.
„Azi avem nevoie de descentralizare pentru că atitudinea capitalelor mari, a centrelor mari, a Bucureștiului este hegemonică, să concentreze totul acolo dacă se poate. Atitudinea Iașului față de Suceava, dacă s-ar putea să nu avem medicină la Suceava, să fie acolo tot. A fost asta bine sau a fost rău? Eu cred că a fost rău”, a precizat Flutur.
El a mai dat ca exemplu modul în care este organizat administrativ județul Suceava, în comparație cu Iași. „Uitați-vă cum e organizat județul Suceava. Are orașe mai mici, dar mai multe. E mai bine așa sau e mai bine în Iași, care adună totul în municipiul Iași și restul rămâne zonă săracă. Sunt modelele care au fost inspirate aici, în Bucovina, și care cred că trebuie să fie discutate mult mai curajos în perioada care urmează. De ce Bucovina este oare altfel? De ce oamenii au o abordare mai pragmatică?”, a transmis șeful administrației județene.
Flutur: „Noi, politicienii, din diverse motive, nu am avut curajul să abordăm problema regionalizării și descentralizării așa cum trebuie și acum suferim”
Gheorghe Flutur a adăugat că dacă ar fi să facă o comparație cu trecutul, unele lucruri nu au evoluat, ci au involuat față de modelele de atunci. „Dezvoltarea a însemnat decentralizare, inclusiv ceea ce voia Iancu Flondor în abordările lui, pentru care nu a prea fost iubit la București, motiv pentru care s-a întors acasă. Dar Iancu Flondor a avut curaj. Și astăzi e nevoie de așa ceva. Să vedem dacă vrem ca totul să se hotărască în pălăria mare a Bucureștiului și aici nu ai nici o putere. E bine sau rău, dar ești judecat la patru ani, plătești sau ești stimulat. Dar așa, în oala mare și greșelile se ascund mai ușor și nu se văd și mediocritatea și non-performanța se ascund în oala mare. Cu cât ești mai aproape aici de judecătorul suprem, care este poporul, cu atât te temi să greșești ca om politic sau ești mai repede tras de mânecă, cu atât e mai bine mai bine”, consideră Gheorghe Flutur.
El a subliniat faptul că din punctul său de vedere regionalizarea României trebuie să se întâmple foarte repede. „Nu cred că trebuie întârziat. Noi, politicienii, din diverse motive nu am avut curajul să abordăm problema regionalizării și descentralizării așa cum trebuie și acum suferim. Și putem face trimitere și la toate programele de dezvoltare. Facem un pact pentru satul românesc? Vedem ce se întâmplă cu el, pentru că se depopulează satul românesc într-un ritm extraordinar de periculos? Salvăm ceva sau punem ceva în loc? Păi dacă tabla de pe școală se hotărăște să o schimbe la București, atunci avem consecințele”, a spus președintele CJ Suceava, el considerând că în România este nevoie de mai multă autonomie economică.