Situație tensionată la adăpostul de animale al Primăriei Suceava, unde miercuri după-amiază a fost solicitată prezența Poliției Municipiului.
Cei care au sunat la Poliție sunt reprezentanții Asociației Pro Animals Tina, care se ocupă de administrarea acestuia de aproximativ 10 ani, dar al căror contract cu municipalitatea nu a mai fost prelungit. Motivul îl reprezintă refuzul administrației locale de a permite celor de la asociație să mai ia ceva din adăpost, în condițiile în care aceștia au început de marți să strângă bunurile provenite din donații cu care au contribuit până acum la dotările acestuia. Pentru a se asigura de acest lucru, la adăpost a fost trimisă și o echipă a unei societăți de pază și protecție, care are contract cu Primăria Suceava.
În cele din urmă, după mai multe discuții directe, dar și telefonice, în prezența Poliției, reprezentanții Asociației Pro Animals Tina au renunțat la a mai efectua transportul de materiale pe care îl pregătiseră, declarând că vor deschide acțiune în instanță contra Primăriei Suceava.
Îngrijirea zilnică a peste 600 de câini rămâne în sarcina a 2-3 oameni
O altă problemă, care nu are rezolvare încă, este cea a gestionării adăpostului de animale, cu tot ce este nevoie, de la asigurarea hranei zilnice până la curățenie și servicii medicale, după ce reprezentanții asociației pleacă definitiv. Adică de duminică încolo, pentru că sâmbătă este ultima zi în care vor mai avea activitate.
După aceea, treburile de acolo, hrănirea, îngrijirea și efectuarea curățeniei pentru cei aproape 640 de câini fără stăpân, aflați câte 3, 4 sau 5, în 110 padocuri, rămân doar în sarcina a patru angajați ai Primăriei, care, în funcție de concedii, zile libere sau stare de sănătate, pot fi uneori doi sau trei. Adică total insuficient pentru volumul de muncă necesar pentru a se asigura condiții cât de cât normale sutelor de câini adunați de pe străzile municipiului.
Rămâne de văzut ce soluții se vor găsi pentru gestionarea adăpostului în perioada următoare, mai ales că iarna se apropie și vor fi necesare operațiuni și costuri suplimentare, de la mărirea porției de hrană până la căptușirea cuștilor cu materiale izolatoare termic, în caz de temperaturi foarte scăzute.