Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a fost prezent duminică, 29 septembrie 2024, în mijlocul obștii de la Mănăstirea Voroneț. Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Părinte Ieronim, venit din Serbia, de la Vârșeț, unde își are sediul Episcopia Daciei Felix, a oficiat parastasul pentru Stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț.
Slujba de pomenire s-a făcut la mormântul de lângă paraclisul mănăstirii (loc ales chiar de către Stavrofora Irina Pântescu), la doi ani după mutarea sa la Domnul, pe 7 martie 2022, și cu o zi după data nașterii (28 septembrie 1932), când Măicuța Stareță Irina ar fi împlinit 92 de ani.
„Să nu așteptăm de la cel de lângă noi să vină binele, ci binele să înceapă cu noi”
Preasfințitul Părinte Ieronim a oficiat, în prima parte a zilei, Sfânta Liturghie și le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură referitor la pericopa evanghelicădin Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte, Iubirea Vrăjmașilor).
„Degeaba ne străduim în domeniul științelor, al tehnologiei, al civilizației, să mergem înainte, dacă nu ne vom strădui să ne șlefuim sufletele, comportamentul. Este foarte important să reușim să învingem răul, nu răzbunându-ne, nu făcând un rău mai mare decât cel care ni s-a făcut, ci punând capăt răului și noi fiind începutul binelui. Să înțelegem din evanghelia de astăzi că dacă vrem să înțelegem o transformare în societatea noastră, trebuie să nu așteptăm de la cel de lângă noi să vină binele, ci binele să înceapă cu noi. Să fim hotărâți de a aplica binele în viața noastră, astfel încât peste tot să domnească armonia, să domnească concordia, buna înțelegere și, mai presus de toate, pacea lui Dumnezeu”, a spus Preasfinţitul Părinte Ieronim.
„Voronețul este astăzi un far spiritual al neamului nostru”
Și personalitatea marcantă a stavroforei Irina Pântescu a fost evidențiată de Părintele Ieronim: „Voronețul este astăzi un locaș, potrivit menirii pe care i-au dat-o ctitorii, în care se săvârșesc din nou Dumnezeiasca Liturghie și celelalte slujbe. Se datorează maicii starețe care a plecat de la noi acum doi ani și care ar fi împlinit, pe 28 septembrie 2024, 92 de ani. Ei i se datorează multe dintre lucrările pe care le vedem noi astăzi la Voroneț, dar, în același timp, și măicuței ucenice, stareța de astăzi, stavrofora Gabriela Platon, și maicilor din sobor. Aici s-au desfășurat, în afară de slujbe și muncile administrative de zi cu zi, de asistența pelerinilor și a credincioșilor, numeroase simpozioane științifice și activități culturale, menite ca să pună în valoare, să facă cunoscută poziția acestei mănăstiri în istoria, în arta și în spiritualitatea noastră. Și meritul, fără îndoială, se datorează maicii Irina, care a fost o înflăcărată propovăduitoare a istoriei neamului, dar și a valorilor credinței. (...) Voronețul este astăzi un far spiritual al neamului nostru”.
Răspunsurile liturgice, „picături de lumină”, au fost date de la strană de stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora scriitoare Elena Simionovici, împreună cu obștea de maici a Mănăstirii Voroneț.
„Crezul” a fost rostit, la îndemnul stareței Gabriela Platon, de toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie. Tot împreună s-a cântat și rugăciunea „Tatăl nostru”, pe muzica compozitorului Ciprian Porumbescu. S-a creat o armonie perfectă, o bucurie pe care doar cei care poposesc și preț de câteva clipe la Voroneț pot să o simtă, să o înțeleagă.
„Veșnica pomenire”
După cuvântul de învățătură rostit de Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a urmat slujba parastasului la mormântul stavroforei Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț (1932-2022).
Picăturile de ploaie au înfășurat ca într-o pânză de borangic glasurile celor care au înălțat rugăciuni, au înfășurat gândurile pe care fiecare dintre cei prezenți le-a ridicat spre Cer, în amintirea măicuței starețe Irina. A fost un moment încărcat de emoție, de aduceri aminte, participanții adunându-se în jurul mormântului plin cu flori, begonii roz, roșii, albe, alături de trandafiri, crizanteme etc. Prin cântările religioase „Veșnica pomenire” și „Hristos a Înviat” pe care le-au cântat, împreună, preoții, diaconii, obștea de măicuțe, credincioșii, Bunul Dumnezeu a fost rugat „să-și aducă pururea aminte de stavrofora Irina Pântescu întru Împărăția Cerurilor”. „Familia lărgită a Voronețului” păstrează neîntreruptă legătura spirituală cu măicuța stareță Irina Pântescu, pe care o poartă neîncetat în rugăciuni.
„Mulțumim Lui Dumnezeu pentru această zi în care am pomenit-o pe măicuța noastră stareță, pentru că ieri (n.r. 28 septembrie 2024) ar fi împlinit 92 de ani de când s-a născut aici, pe pământ. De doi ani deja, s-a renăscut în Ceruri, în Veșnicie. Nădăjduim, cu ajutorul Lui Dumnezeu, spre bine. Îi mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, căci a binecuvântat să slujească astăzi (n.r. 29 septembrie 2024), la Mănăstirea Voroneț, Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, reprezentantul nostru pentru credincioșii din zona Serbiei. A fost o slujbă frumoasă, la care au venit și câțiva părinți dintre cei apropiați nouă și mulți prieteni ai Mănăstirii Voroneț, din cei care, de-a lungul timpului, în cei 33 de ani, au fost alături de noi, au primit sfat, au primit cuvânt, au primit lecții, uneori lecții practice, în diverse activități, de la măicuța stareță Irina și se consideră, cu toții, fii duhovnicești ai celei dintâi starețe a Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu”, a spus stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț.
„Cuvinte la strămutarea întru veșnicie”
După parastas, a urmat o agapă creștină, la care cei prezenți, oaspeți din țară, dar și oaspeți de la Cernăuți, personalități politice, intelectuali și mulți apropiați ai Mănăstirii Voroneț au transmis câte un gând, o amintire despre „măicuța Irina”, la îndemnul stavroforei dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț. „Măicuța noastră Stareță rămâne, în cartea de onoare a Mănăstirii Voroneț, marele ctitor de azi, care a povățuit și impresionat prin simpla prezență, prin luminozitatea chipului și prin autoritatea vorbei”, spune stavrofora dr. Gabriela Platon, în timp ce stavrofora scriitoare Elena Simionovici, muzeograf, susține că „într-o simplă formulare, personalitatea Măicuței noastre Starețe, Stavrofora Irina Pântescu, ar putea fi definită: Iubire Jertfelnică”.
Mulți dintre cei aflați la parastasul de duminică, oficiat pentru măicuța stareță Irina, au scris „cuvinte de suflet”, care au fost adunate într-un volum ce va fi lansat în perioada următoare: „Stavrofora Irina, Întâia Stareță a Sfintei Mănăstiri Voroneț - Cuvinte la strămutarea întru veșnicie”, Editura Ștefadina, 2024 (Coordonator: Stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Sfintei Mănăstirii Voroneț, redactor dr. Alis Niculică, Ștefan Dumitru Hașegan, Foto coperte: Constantin Ciofu, jurnalist; volum prefațat de dr. Magdalena Albu).
Stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, a primit și două albume de fotografii, un album realizat de Constantin Dina (cu imagini de la Expoziţia dedicată Mănăstirii Voroneţ, la Biblioteca Academiei Române, București) și un alt album de fotografii, realizat de jurnalistul Constantin Ciofu, care cuprinde imagini cu Mănăstirea Voroneț și cu obștea monahală de la Voroneț.